Stratolaunch se pochlubil čtyřmi raketami, které do kosmu vynese obří letadlo. Prsty v tom má i Paul Allen

Zatímco Elon Musk a jeho SpaceX hodlají zlevnit dopravu na orbitu díky znovupoužitelným prvním stupňům nosných raket, Startolaunch, který je však stále ve fázi raných prototypů a plánů na papíře hodlá vypouštět rakety z obřího letounu – největšího na světě.

Zatímco prototyp exotického letounu už existuje, nyní se startup, do kterého invetsoval i spolzuakladatel Microsoftu Paul Allen, pochlubil plánem na vývoj tří raketových nosičů. Ty by byly zavěšené pod letounem, který je vynese do výšky přes 10 km nad zemí, kde již samostatně odstartují.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pegasus

Nejdále je zatím vývoj nosiče Pegasus. Má za sebou 35 úspěšných zkušebních startů, na nižší orbitu 400 km nad zemí vynese až 370 kg nákladu a s ostrým provozem by se mohlo začít už v roce 2020. letoun by mohl tímto způsobem nést až tři rakety Pegasus.

Klepněte pro větší obrázek
Nejmenší raketový nosič Pegasus

Medium Launch Vehicle

Zatímco Pegasus vynese kvůli svým rozměrům pouze mikro- a minisatelity, MLV už je mnohem větší cvalík s nosností 3,4 tun. První start se uskuteční v roce 2022 a hlavní testy má ještě před sebou.

Klepněte pro větší obrázek
Střední raketový nosič MLV

Medium Launch Vehicle – Heavy

Tam, kde nebude stačit ani MLV, poslouží jeho těžká varianta se třemi raketovými motory. Díky ni mvynese na 400km orbitu až 6 tun užitečného nákladu. Tato verze je zatím v rané fázi vývoje a existuje jen na papíře.

Klepněte pro větší obrázek
Těžká verze MLV

Space Plane

Nejpokročilejším raketovým letounem je nakonec Space Plane. I tento nosič vynese do vysokých výšek nejprve hlavní letoun s šesti proudovými motory. Raketoplán poté odstartuje a zbytek cesty absolvuje díky raketovým motorům. Nejprve se počítá s nákladní verzí, výhledově však i s letounem, který bude moci nést i lidskou posádku. Raketoplán po absolvování mise bezpečně přistane na zemském povrchu. Space Plane je nicméně zatím jen ve fázi designové studie.

Klepněte pro větší obrázek
Raketoplán Space Plane
Diskuze (4) Další článek: Gmail už umí posílat důvěrné zprávy. Příjemce dostane heslo v SMS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,