Podle nové studie se lidé, kteří se ve stravě vyhýbají masu, vystavují většímu riziku vážných poranění kyčlí. Vědci z univerzity v Leedsu uvádějí, že muži i ženy, kteří se stravují vegetariánsky, čelí o 50 % vyššímu riziku zlomeniny kyčle ve srovnání s těmi, kteří pravidelně konzumují maso.
Předchozí poznatky poukazovaly na skutečnost, že ženy, které dodržují vegetariánskou stravu, mají zvýšené riziko zlomeniny kyčle, ale přesné důvody tohoto trendu zůstávaly nejasné. Projekty zaměřené na vliv vegetariánské stravy na muže byly zatím většinou malého rozsahu a nepřinesly dostatečně přesvědčivé výsledky.
Rizika bezmasé stravy
Vědci proto analyzovali soubor dat zahrnující 413 914 osob – mužů i žen. Získané poznatky vůbec poprvé naznačují, že i vegetariáni z řad mužů čelí zvýšenému riziku zlomeniny kyčle než muži, kteří pravidelně konzumují maso. Tato práce také identifikovala některé specifické faktory, které mohou vegetariány – bez ohledu na pohlaví – vystavovat zvýšenému riziku zlomeniny kyčle.
Účastníci studie byli původně rekrutováni v letech 2006 až 2010 a poskytli podrobné informace o svém stravování. Odborníci je následně na základě těchto údajů rozdělili do čtyř různých kohort: pravidelní konzumenti masa (konzumují maso pětkrát nebo vícekrát týdně), příležitostní konzumenti masa (konzumují maso méně než pětkrát týdně), pescetariáni (konzumují ryby, ale ne maso) a vegetariáni (konzumují mléčné výrobky, ale nikoli ryby nebo maso).
Údaje o každé osobě byly propojeny s jejími zdravotnickými záznamy a během sledovaného období v roce 2021 byly zaznamenány všechny případy zlomenin kyčle. Nakonec bylo mezi všemi účastníky zachyceno 3503 případů zlomeniny kyčle, což představuje celkovou míru výskytu menší než jedno procento (přesně 0,8 %).
O polovinu větší riziko
Zatímco celkové riziko vzniku zlomeniny kyčle bylo nízké, rozdíl rizika mezi vegetariány a pravidelnými konzumenty masa byl poměrně značný. Výsledky ukázaly, že vegetariáni měli o 50 % vyšší riziko než pravidelní konzumenti masa, a to bez ohledu na pohlaví.
Proti tomu mezi příležitostnými a pravidelnými konzumenty masa nebyl zaznamenán z hlediska rizika zlomeniny kyčelního kloubu žádný rozdíl. V případě pescetariánů ukázaly statistiky jen o 8 % větší riziko ve srovnání s pravidelnými konzumenty masa, ale toto riziko bylo označeno za nevýznamné.
Poté, co autoři studie spočítali, jak se tyto relativní rozdíly mohou projevit v reálných případech, předpověděli, že zlomeninu kyčelního kloubu utrpí během deseti let v průměru 6,5 pravidelných a příležitostných konzumentů masa z tisíce, sedm z tisíce pescetariánů a 9,5 z tisíce vegetariánů.
Bílkoviny jsou důležité
„Zlomeniny kyčelního kloubu jsou ve stárnoucí společnosti stále větším problémem, který může vyvolat vysilující zdravotní potíže a zhoršení kvality života,“ uvádí ve zprávě pro média doktorand na School of Food Science and Nutrition James Webster, který vedl studii.
„Tato studie ukazuje, že vegetariáni jsou vystaveni většímu riziku zlomeniny kyčle než konzumenti masa – o 50 % -, znamená to o 3 zlomeniny kyčle na 1000 lidí za 10 let více. Zdravotní výhody vegetariánské stravy, včetně nižšího rizika rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, ale mohou stále převažovat nad zvýšeným rizikem zlomenin kyčle.“ vysvětluje Webster.
„Vegetariáni měli asi o 17 % nižší pravděpodobnost, že splní doporučení týkající se bílkovin než lidé, kteří jedí maso. Důležitým poselstvím naší studie tedy je, že vegetariáni si musí zajistit vyváženou stravu s dostatkem bílkovin a udržovat optimální BMI. To jim pomůže udržet si zdravé kosti a svaly.“ konstatuje autor studie, jež byla publikována v odborném časopise BMC Medicine.