Střevní tranzit zabere až 73 hodin. Jak je na tom ten váš, zjistíte pomocí kukuřičného testu | Ilustrace: AI DALL-E

Ilustrace: AI DALL-E

Střevní tranzit zabere až 73 hodin. Jak je na tom ten váš, zjistíte pomocí kukuřičného testu

Tušíte, jak rychle putuje potrava trávicí soustavou? Je to zásadní otázka pro naše zdraví. Ovlivňuje totiž, jak dobře tělo vstřebává živiny, jak funguje naše imunita a také to, zda se cítíme komfortně.

Rychlost trávení se u jednotlivých orgánů významně liší. Žaludek obvykle zpracuje jídlo za 2 až 5 hodin, tenké střevo potřebuje dalších 2 až 6 hodin a tlusté střevo může trávit poslední zbytky i desítky hodin. Peristaltiku samozřejmě ovlivňuje také denní doba a samotné složení potravy. 

Střevní tranzit zabere až 73 hodin

Přepravě materiálu pomáhají biliony bakterií, které tvoří náš střevní mikrobiom. Tito mikroskopičtí pomocníci však nejsou jen pasivními spolucestujícími. Aktivně se podílejí na trávení a podporují náš imunitní systém. Jako poděkování „za střechu nad hlavou“ produkují látky zvané metabolity, které stimulují střevní nervy k pohybu potravy dál.

Doba průchodu potravy trávicím traktem, odborně nazývaná „doba střevního tranzitu“, se u každého člověka liší. Podle nejnovějších výzkumů může trvat od 12 do 73 hodin, přičemž průměr s pohybuje mezi 23 a 24 hodinami. Rozptyl hodnot je překvapivě velký, nemyslíte? Ovlivňují ho genetické faktory, strava i složení našeho střevního mikrobiomu.

3f0ce77d-cb91-4833-819e-f891d8989a37
Trávící soustava člověka

Příliš pomalý průchod může způsobovat problémy. Pokud totiž potrava putuje střevy jako šnek, bakterie v tlustém střevě musí improvizovat a začnou rozkládat bílkoviny. Během tohoto procesu produkují metabolity, které mohou být toxické a přispívat k nadýmání a zánětům.

Změřte si rychlost kukuřičným testem

Na druhé straně příliš rychlý tranzit také není ideální. Může ho způsobit nevhodná strava, úzkost, stres, zánětlivé onemocnění střev nebo třeba syndromem dráždivého tračníku. Výsledkem je řídká stolice s vysokým obsahem vody, která signalizuje, že tělo nestihlo vstřebat dostatek živin a tekutin. Organismus pak zpravidla trpí dehydratací.

Jak zjistit, zda vaše trávení funguje správně? Existuje jednoduchý domácí experiment, kterému se říká „kukuřičný test“:

Týden nejezte kukuřici, pak si dejte porci – třeba kukuřičný klas nebo hrst konzervovaných zrn. Protože je vnější slupka kukuřice nestravitelná, projde trávicím traktem v původní podobě. Sledujte, kdy se objeví ve stolici.

Pokud to zabere méně než 12 hodin, máte trávení příliš rychlé. Jestliže více než 48 hodin, je naopak příliš pomalé.

Tachometr pro střeva

Pokud zjistíte, že vaše trávení není optimální – nezoufejte. U pomalého tranzitu často pomůže větší příjem ovoce a zeleniny (kvůli vláknině), voda a samozřejmě pohyb. Při příliš rychlém trávení je lepší navštívit lékaře, který může odhalit případnou příčinu. Jak říká Nick Ilott z Oxfordské univerzity: „Sledování doby střevního tranzitu je jako tachometr pro vaše střeva – pomáhá pochopit, zda náš trávicí systém funguje optimálně.“

9ca6bb45-8c07-451b-af7c-0cd767c0e7a7
Na konci každého tranzitu je toaleta. Takto vypadá čtveřice nejtypičtějších technických řešení

Funkční střeva potřebujeme mnohem více, než se může na první pohled zdát. Kromě trávení a vstřebávání živin totiž mají zásadní vliv na imunitní systém, duševní pohodu a celkovou vitalitu. O svůj trávicí systém bychom proto měli pečovat stejně důsledně jako o srdce a mozek.

Zdroje: Study Finds, The Conversation, Medical Xpress

Určitě si přečtěte

Články odjinud