Notebooky | NFC | Bezdrátové nabíjení

Stylusy položené na tabletu nebo mobilu se budou díky NFC rovnou dobíjet

Skupiny NFC Forum a Universal Stylus Initiative se dohodly na vzájemné spolupráci a nasazení nové technologie Wireless Charging Specification (WLC) pro nabíjení aktivních stylusů. Ty si budou brát energii přímo z mobilu, tabletu nebo notebooku za pomocí antény pro NFC sloužícímu běžně pro platby nebo rychlé párování příslušenství. Tímto způsobem lze nabíjet výkonem až jeden watt.

Specifikace WLC vznikly teprve letos. NFC Forum hledalo způsob, jak levně nabíjet bezdrátová sluchátka, fitness trackery, stylusy nebo jiná nízkoodběrová zařízení. Pomocí již zabudované antény pracující na rádiové frekvenci 13,56 MHz lze na krátkou vzdálenost pracovat se čtyřmi výkonnostními profily: 250, 500, 750 a 1000 mW.

Uskupení Universal Stylus Initiative (USI) vzniklo před čtyřmi lety. Několik výrobců se dohodlo na tom, že vytvoří otevřený standard pro aktivní stylusy, které by mohly fungovat napříč zařízeními různých značek. Z letoška pochází první specifikace a rozjel se i certifikační program.

Na trhu jsou již první zařízení s podporou USI, jde o chromebooky od HP sérií c1030, x360 13c a x360 14c. Stylusy pak vyrábí mj. společnosti Waltop, od níž je bere i HP, nebo Sunwoda, která zase dodává pera Lenovu. Členy USI jsou také Intel, Google nebo Synaptics, bohužel ale chybí Microsoft nebo Apple, které s aktivními stylusy mají bohaté zkušenosti ze svých tabletů.

Zatím nevíme, kdy se prvních stylusů s nabíjením přes NFC dočkáme, dostupnost jiných zařízení také není jasná. HP už sice s USI koketuje v chromeboocích, avšak těm schází NFC. A aby vůbec takové nabíjení mělo smysl, na zařízeních by muselo být vyznačeno, kde se anténa nachází a kde se může pero odložit. U notebooků je místa dost i pro případnou kolébku, jenže co u tabletů?

Diskuze (2) Další článek: Průšvih: populární aplikace pro posílání zpráv Go SMS Pro zveřejňovala odeslané soubory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,