Pokud máte vysoký krevní tlak, patrně vám váš ošetřující lékař doporučil, že byste měli méně solit. Pro zdraví pacientů s hypertenzí lze ale udělat víc. Pro snížení krevního tlaku je totiž podobně důležité zvýšení příjmu draslíku. Mezinárodní skupina odborníků nyní požaduje, aby se sůl s nízkým obsahem sodíku a obohacená o draslík stala součástí doporučení pro léčbu tohoto onemocnění.
„Zjistili jsme, že současná doporučená klinická opatření nabízejí neúplná a nejednotná doporučení ohledně používání těchto náhražek soli,“ uvádí ve zprávě pro média profesorka Alta Schutte z George Institute for Global Health a UNSW Sydney. Výsledky jejího vědeckého bádání byly publikovány tento týden v odborném časopise Hypertension.
Méně sodíku, více draslíku
„Vzhledem k množství dostupných důkazů se domníváme, že je načase zařadit náhražky soli do pokynů pro léčbu, abychom pomohli řešit spirálovitě rostoucí počet nekontrolovaných případů vysokého krevního tlaku na celém světě a snížit počet úmrtí, kterým lze předcházet.“ konstatuje Schutte.
Nadměrná konzumace sodíku a nedostatečný příjem draslíku je celosvětovým problémem, přičemž oba faktory se podílejí na vysokém krevním tlaku, čímž zvyšují riziko mrtvice a srdečních onemocnění. Používání náhražky soli, kde je část chloridu sodného nahrazena chloridem draselným, funguje jako řešení dva v jednom.
Pro snížení příjmu soli v pokrmech jsou často používány bylinky a jiná koření. Tyto strategie však mohou změnit chuť pokrmů a učinit jídlo méně chutným. Při používání soli obohacené draslíkem lidé obvykle nepoznají rozdíl. Sůl se přitom často používá nadměrně, takže zařazení většího množství těchto náhražek pomáhá snížit skutečný obsah soli v pokrmech, aniž by to bylo na úkor požitku z jídla.
„Hlavním důvodem, proč snahy o snížení příjmu soli již více než dvě desetiletí selhávají, jsou nežádoucí chuťové účinky. Ochota pacientů používat sůl obohacenou draslíkem tuto překážku odstraňuje, a proto může hrát zásadní roli,“ dodává Schutte.
Zkoumání doporučených pokynů
Mezinárodní tým vědců ze Spojených států, Austrálie, Japonska, Jihoafrické republiky a Indie přezkoumal 32 různých pokynů pro léčbu hypertenze publikovaných v letech 2013 až 2023. Zjistil, že všechny pokyny zmiňovaly nutnost snížení obsahu sodíku, většinou v souvislosti s omezením soli. Mnohé z nich také doporučovaly zvýšit příjem draslíku, nicméně pouze dva konkrétně zmiňovaly sůl obohacenou draslíkem.
„Vysoký krevní tlak každoročně zabíjí více než deset milionů lidí – téměř 20 lidí každou minutu. Dvacet procent z těchto úmrtí lze spojit s jediným viníkem: konzumací příliš velkého množství soli,“ varuje prezident a generální ředitel organizace Resolve to Save Lives Tom Frieden.
Dle jeho slov není na základě důkazů pochyb o tom, že by většina pacientů s hypertenzí a jejich rodin měla snížit celkový příjem soli, a pokud se rozhodnou sůl konzumovat, měli by přejít z běžné soli na sůl obohacenou draslíkem. Ta pomáhá snížit krevní tlak a chrání před závažnými komplikacemi, jako je mrtvice a předčasná smrt.
Frieden rovněž upozorňuje, že stejně důležité je provádět tyto změny v širším potravinářském prostředí. „Jako společnost musíme upřednostnit dostupnost a přístupnost soli s nízkým obsahem sodíku a obohacené draslíkem – doma, v restauracích i v obchodech s potravinami. Tyto výrobky by neměly být prodávány nebo oceňovány jako luxusní zboží.“
Má to svá „ale“
Obavy z obohacování soli draslíkem však vzbuzuje skutečnost, že tato sůl nemusí být vhodná pro osoby s pokročilým chronickým onemocněním ledvin, kteří naopak potřebují příjem draslíku omezit. Podle profesora klinické epidemiologie na Imperial College London Bruce Neala, by lidé se závažným onemocněním ledvin neměli tyto soli používat.
„Důrazně vyzýváme zdravotnické orgány, aby při nejbližší příležitosti přehodnotily svá doporučení ohledně používání náhražek soli obohacených draslíkem – kdyby svět přešel z používání běžné soli na sůl obohacenou draslíkem, zabránilo by se každoročně milionům mrtvic a infarktů při velmi nízkých nákladech,“ uzavírá Schutte.
Maximální doporučený příjem sodíku je 2 300 miligramů denně, zatímco současná doporučení pro draslík se blíží 3 400 miligramům denně. Nejčastější doporučení pro snížení krevního tlaku se bohužel omezuje jen na prosté „omezte sůl“.
Problém je v tom, že mnoho lidí s hypertenzí nepřijímá dostatečné množství draslíku, což je minerál, který pomáhá s regulací sodíku. Čím více draslíku jíte, tím méně soli si vaše tělo uchovává. Na pultech obchodů jsou sice k dispozici náhražky soli obohacené draslíkem, ale zatím se neprosadily do všeobecných doporučení.