Super měkké struktury vytvořené pomocí 3D tisku napodobují lidské orgány

Nová technologie 3D tisku umožňuje výzkumníkům vyrábět biologické struktury, které by mohly být použity pro regeneraci poškozených tkání či jako repliky orgánů. Metoda vyvinutá odborníky z Imperial College London je zajímavá především tím, že zahrnuje i kryogeniku.

Jak je hydrogelový inkoust vytlačován z 3D tiskárny, tzv. suchý led (pevný oxid uhličitý) ho rychle ochlazuje. Vzniklý gel je po rozmražení velmi měkký, ale nezhroutí se pod svou vlastní tíhou

„Kryogenika představuje nový aspekt této technologie – využívá fázovou změnu mezi kapalinou a pevnou látkou k tomu, aby spustila polymeraci a vytvořila super měkké objekty, které mohou držet svůj tvar. To znamená, že dotyčná technologie má široké možnosti použití,“ uvedl jeden z badatelů Antonio Elia Forte.

Klepněte pro větší obrázek

Tyto struktury se dokážou skvěle přizpůsobit stavbě tělesných tkání, díky čemuž se z nich dají udělat jakási lešení pro jejich obnovu – šablony, jež budou buňky povzbuzovat k růstu. Při testech vědci pracovali s kožními fibroblastovými buňkami, které se úspěšně uchytily a prosperovaly.

Je rovněž možné, že pomocí této techniky půjdou tisknout i repliky celých orgánů, na nichž by se následně mohly provádět různé pokusy – zejména takové, které nelze dělat na živých subjektech.

„Zatím jsme vytvořili struktury o velikosti několika centimetrů, ale v ideálním případě bychom pomocí této techniky chtěli vytvořit repliku celého orgánu,“ konstatovala další členka týmu Zhengchu Tan.

Zdroj: Imperial College London

Diskuze (2) Další článek: Čtyři SSD v jedné diskové pozici: Silverstone ukázal užitečné adaptéry pro úložiště

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,