Švédský vědec navrhuje originální řešení klimatické změny: Kanibalismus

Švédský vědec navrhuje originální řešení klimatické změny: Kanibalismus

V poslední době se stále více odborníků zabývá hledáním různých alternativ k tradičním způsobům výživy. Důvodem jsou obavy z klimatických změn, resp. z jejich možného dopadu na potravinářský průmysl. V praxi se obvykle jedná o záležitosti jako laboratorně pěstované maso či rostlinné proteiny. Někteří dokonce navrhují, že bychom měli začít konzumovat hmyz.

Profesor Magnus Soderlund ze Stockholm School of Economics zašel ještě mnohem dál. Během nedávného Gastro Summitu totiž uskutečnil přednášku nazvanou „Dokážete si představit, že byste jedli lidské maso?“ a vzbudil tím značný rozruch.

Dáme si k večeři souseda?

Soderlund ve zkratce tvrdí, že klimatické změny nás nakonec přinutí zařadit do našich jídelníčků i takové věci, které by drtivá většina současné populace dobrovolně určitě nepozřela – včetně masa jiných lidí.

Z toho naštěstí neplyne, že bychom se měli začít vzájemně zabíjet a sekat do konzerv. Jak dotyčný vědec pro jistotu upřesnil, jeho úvahy se týkají pouze masa již zesnulých osob. Dokud je ještě čerstvé, dalo by se zpracovat. 

Sluší se podotknout, že Soderlund nehlásá nic, co by sám nebyl ochoten udělat. V rozhovoru pro švédskou televizní stanici TV4 na přímou otázku odpověděl, že by byl „otevřený minimálně degustaci“. 

Určitě si přečtěte

Články odjinud