Internet | Bezpečnost | Ransomware

Svět v pátek postihl masivní útok ransomwaru WannaCry

Zatímco si mnozí z vás dávali svůj páteční zasloužený drink, na hromadu institucí po celém světě útočil zákeřný ransomware WannaCry. Jednalo se o jednu z největších malwarových kampaní v poslední době, která podle Check Pointu a Kaspersky Lab během pátku zasáhla nejméně 74 zemí světa.

„Mezi nejpostiženější země patří Rusko, Ukrajina a Indie. Obětí se stalo také 16 britských nemocnic či společnosti ve Španělsku,“ říká David Emm, hlavní bezpečnostní analytik týmu GReAT společnosti Kaspersky Lab.

První verze tohoto viru se dostala na veřejnost už počátkem roku a menší kampaň proběhla v březnu, aktuální vlna se však vymyká svojí velikostí a rychlostí šíření.

WannaCry, ransomware a jak se mu bránit:

„Ransomware použitý při tomto útoku je relativně nový. Poprvé se objevil v únoru 2017 a nejnovější varianta se objevila dnes ráno, v pátek 12. května 2017. Přesto se šíří velmi rychle a útočí na organizace napříč Evropou a Asií,“ doplňuje Daniel Šafář z Check Point Software Technologies.

Kaspersky Lab jen v pátek zaznamenal 45 000 útoků WannaCry, který na infikovaném počítači zašifruje data a poté požaduje výkupné, které je v tomto případě relativně nízké okolo 300 amerických dolarů. I proto by mohl v krajním případě leckdo zaplatit.

U podobných ransomwarových útoků se samozřejmě nepoužívají běžně bankovní převody, ale platba skrze kryptoměny v čele s bitcoinem.

Diskuze (46) Další článek: To je snad superman! Elon Musk už vyvrtal první tunel a má v něm i rychlodráhu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,