Historie | Web | Tim Berners-Lee

Svobodný internet slaví 25 let. Snad se jich ještě mnoho dočká

World Wide Web (zkráceně WWW) je od 30. dubna 1993 volně dostupný celému světu. Právě tehdy totiž jeho zdrojové kódy veřejnosti zpřístupnil CERN, v němž vznikl.

WWW navrhl a vytvořil dnes již známý britský vědec sir Timothy John Berners-Lee. Prvotní myšlenka výměny dokumentů založené na hypertextu přitom vznikla už v roce 1989 . Úplně první stránka byla následně spuštěna 20. prosince následujícího roku, přičemž veřejnost k ní získala volný přístup 23. srpna 1991.

„Většina technologií, ze které se web skládá, jak hypertext, internet, multifont textové objekty již byly navrženy. Jen jsem je musel dát dohromady,“ popsal začátky webu Berners-Lee, který v roce 1994 založil World Wide Web Consortium (W3C) zaměřené na vytváření standardů pro web.

Dnes si umíme svět bez webu představit jen velmi těžko. V minulosti se však s jeho masovým používáním nepočítalo. V počátcích vznikl pouze jako způsob, jakým mohou vědci, univerzity a další instituce snadněji a rychleji sdílet informace a výsledky svých prací.

Tim Berners-Lee za své zásluhy získal několik ocenění, tím nejvyšším z oboru je Turingova cena, společensky nejvýznamnější je pak bezesporu Řád za zásluhy od královny Spojeného království Alžběty II, která ho rovněž povýšila do šlechtického stavu.

Dnes je Tim Berners-Lee uznávaným odborníkem v čele konzorcia W3C, který přednáší na MIT. Zjevně se obává vzrůstajících negativních vlivů na další rozvoj World Wide Webu, a tak přispívá k diskuzi svými erudovanými názory. Varuje před érou hoaxů, obává se zvyšující se regulace a cenzury, bojuje za síťovou neutralitu a nezdráhá se přitom Donaldu Trumpovi vytknout, že nerozumí internetu.

Diskuze (3) Další článek: Až třetině předčasných úmrtí by šlo zabránit přechodem na vegetariánství

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,