Samsung | Hodinky

Švýcarský výrobce hodinek Swatch chce miliardy po Samsungu, ukradl mu prý ciferníky

Jedna z výhod chytrých hodinek je, že nejste vázáni na jednu podobu ciferníku. Většina výrobců vám umožňuje měnit si ho, jak se vám zachce. Spousta dostupných ciferníků na hodinkách od Samsungu má ale kradený motiv, tvrdí švýcarský výrobce tradičních hodinek Swatch. Jihokorejskou firmu zažaloval o 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Konkrétně žalobu vyplnila skupina Swatch Group, která sdružuje světoznámé značky jako Omega, Longines, Tissot nebo Breguet. Podstatná část ikonických hodinek, které v dnešním světě existují, pocházejí z jejich továren.

97d39248-3ffe-45de-afcf-8bf2415a96a0
Na chytrých hodinkách můžete třeba každý den jiný ciferník

Swatch tvrdí, že mnoho virtuálních ciferníků, které jsou dostupné na chytré hodinky Gear Sport, Gear S3 Classic a Frontier od Samsungu jsou téměř totožné s reálnými ciferníky, které existují na hodinkách některé z jejích firem.

Ciferníky nevyrobil Samsung

Problematických ciferníků společnost identifikovala více než 30. Podle Swatch jsou zcela totožné nebo skoro identické. Samsung proto viní z nekalých obchodních praktik a matení zákazníků, protože si mohli myslet, že mezi Samsungem a Swatch existuje nějaká dohoda, která ale není.

Zmíněné ciferníky jsou ve většině případů vytvořené vývojáři třetích stran, Samsung tedy za nimi nestojí přímo. Z jejich prodeje si ale bere podíl a tudíž se účastní nelegální praktiky. „Toto kopírování ochranných známek má jen jeden cíl - přiživit se na reputaci a dobrém jménu společností ze skupiny Swatch Group,“ stojí v žalobě, jak informovala agentura Reuters.

Swatch také říká, že Samsung kvůli problému koncem minulého roku kontaktoval a donutil jej ciferníky z obchodu odstranit. Vadí mu ale, že firma nikdy nepřiznala, že šlo o kopírování a nikdy nezkontrolovala, zda ostatní ciferníky v Galaxy App Store jsou v pořádku.

I po tomto mazání se navíc v obchodě objevily další ciferníky, které kopírovaly design Swatch. Z toho důvodů švýcarská firma požaduje po Samsungu 100 milionů dolarů jako náhradu za škody.

Diskuze (103) Další článek: VR na vlastní oči: jaký je Microsoft Hololens 2, HTC Vive Focus a VR streamované přes síť 5G

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,