Syntetické konopí má na svědomí dva lidské životy a řadu případů krvácení z očí, uší a úst

Některé státy USA v poslední době začaly prosazovat legalizaci marihuany. A z jistých úhlů pohledu je to možná dobře. Jak se totiž právě nyní ukázalo v Illinois, různé alternativy mohou být ještě nebezpečnější.

Úředníci Illinois Department of Public Health (IDPH) od 7. března zaznamenali 56 případů, kdy syntetické kanabinoidní přípravky – známé jako K2 či Spice – způsobily svým konzumentům závažné zdravotní problémy. Dva lidé zemřeli na vnitřní krvácení a další hlásili krvácení z očí, uší a úst.

Problém spočívá v tom, že zatímco například v Austrálii platí všeobecný zákaz syntetických drog bez ohledu na jejich složení, v USA je tomu jinak. Vládní agentura Drug Enforcement Administration (DEA) totiž zakazuje pouze vybrané konkrétní chemikálie, čemuž se výrobci samozřejmě dokážou pružně přizpůsobovat.

Tato várka se však opravdu „nepovedla“. Podle Chicago Tribune byli minimálně tři hospitalizovaní pacienti pozitivně testováni na brodifakum, kterážto látka se běžně používá jako pesticid a jed na potkany.

Brodifakum v těle blokuje účinky vitamínu K, jenž je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve.

„Navzdory dojmu, že syntetické kanabinoidy jsou bezpečnou a legální alternativou k marihuaně, je mnoho z nich nelegálních a mohou vyvolat vážná onemocnění. Nedávné případy těžkého krvácení jsou důkazem poškození, které syntetické kanabinoidy mohou zapříčinit,“ komentoval to ředitel IDPH Nirav D. Shah.

Foto: Spangdahlem.af.mil

Diskuze (2) Další článek: Vychází nový Computer: sportujte s elektronikou!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,