Windows 10 | GitHub

Systémová Kalkulačka ve Windows 10 bude umět kreslit grafy

Když Microsoft na GitHubu otevřel zdrojové kódy své aplikace Kalkulačka, uvedl jako jeden z důvodů tohoto kroku snahu získat zpětnou vazbu. Nyní vybral první funkci, kterou hodlá do svého programu implementovat – připravovanou novinkou je „grafický režim“.

Celkem se dosud sešlo více než třicet námětů na vylepšení Kalkulačky a bylo na vývojářích, který akceptují a implementují jako první. Nakonec vyhrál grafický mód, jež umožní uživatelům vytvářet grafy založené na matematických rovnicích podobným způsobem jako v Matlabu.

Grafy v Kalkulačce pod Windows 10

Návrh na přidání schopnosti vykreslovat grafy vychází z vlastních řad – stojí za ním softwarový inženýr Microsoftu Dave Grochocki, který se podílí i na vývoji této aplikace. Jako argument uvedl, že možnost zobrazovat grafy může pomoci žákům při studiu algebry.

„Středoškolská algebra je odrazovým můstkem do matematiky a všech dalších vědeckotechnologických disciplín,“ uvedl Grochocki. „Nicméně algebra je současně jedním z nejvíce neúspěšných předmětů na středních školách.“ Podle něj nemá stávající aplikace Kalkulačka potřebné funkce pro splnění požadavků studentů.

Systémová Kalkulačka ve Windows 10 bude umět kreslit grafy
Systémová Kalkulačka ve Windows 10 bude umět kreslit grafy

Kromě potenciálního dopadu na sektor vzdělávání vzal Microsoft při vyhodnocování v úvahu také požadavky uživatelů, získané prostřednictvím aplikace Feedback Hub, kde „grafická kalkulačka“ byla jednou z nejžádanějších funkcí.

Kdy se dočkáme grafů?

Bohužel v tuto chvíli není znám žádný oficiální termín, kdy bychom se grafů v Kalkulačce mohli dočkat. Na GitHubu je tato funkce označena jako „v přípravě“ bez uvedení jakýchkoli dalších podrobností. Počítá se s tím, že uživatelé budou mít možnost zadat nejen jednu funkci, ale i více grafů, které budou moci vzájemně porovnávat.

Okno se zobrazením křivek bude přizpůsobitelné, takže si uživatelé budou moci zobrazit různé části grafů a jejich detaily. Výstupy by mělo být možné exportovat tak, aby je bylo možné sdílet s ostatními nebo začlenit do sad Office nebo Teams.

Diskuze (20) Další článek: Autonomní systém Tesly má opět problémy s bariérami na silnici. Auto do nich vjede, jako by neexistovaly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,