T-72 na věčné časy. Ruské tanky budou muset české armádě vydržet, projdou další nákladnou modernizací

Ministerstvo obrany zatím nepočítá s nákupem západních tanků jako sousední Polsko nebo Maďarsko. Nechá si státním podnikem VOP CZ za více než 900 milionů korun opravit třiatřicet zastaralých a už před lety nákladně modernizovaných ruských obrněnců T-72.

Sporná modernizace namísto moderních strojů

„Akvizice nových tanků se má uskutečnit v letech 2026 až 2029, tedy v době, kdy už budeme schopni na tento projekt vyhradit potřebné finanční prostředky,“ uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva. Do té doby podle něj spolknou většinu peněz nová bojová vozidla pěchoty, děla nebo kolové transportéry Titus.

Za posledních šest let se přitom rezortu v rozpočtu nakumulovaly miliardy, protože neuzavřel žádnou větší strategickou zakázku. Západní řešení by navíc podle expertů i vládní opozice o mnoho dražší nebylo. Vzorem nám mohou být Poláci a Maďaři, kteří se již s ruskou tankovou technikou rozloučili a mají německé stroje Leopard 2A7.

Již dřívější modernizace ruských tanků z konce devadesátých let se ukázala jako problematická. Úpravy T-72 tehdy svěřené také VOP CZ se zadrhly hlavně kvůli italskému systému řízení palby, který se už nevyrábí. Zbrojovka bude proto muset podobné zařízení implementovat do tanků znovu. 

Co je zač T-72

T-72 je druhá generace sovětských hlavních bojových tanků. Jejich výroba začala v roce 1971 a dosud bylo vyrobeno okolo 20 tisíc kusů. Byl to nejpoužívanější tank států Varšavské smlouvy od 70. let až do rozpadu Sovětského svazu.

V porovnání se západními tanky je T-72 velmi lehký (41 t) a malý. Je vybaven kanónem typu 2A46 ráže 125 mm s automatickým nabíjením a průměrná rychlost střelby je uváděna mezi 6 až 8 střelami za minutu.

Hlavním podnětem pro modernizaci tanků řady T-72 v Československu, resp. ČR a SR, se staly zkušenosti z války v Zálivu z roku 1991, kdy poslední generace západních tanků v řadě parametrů jasně deklasovala nejmodernější tanky zavedené v irácké armádě, jimiž byly právě T-72. Hlavním cílem modernizačního úsilí, jehož počátky v případě české modernizace sahají zhruba do roku 1994, byly následující položky: 

  • zvýšení pravděpodobnosti zásahu stacionárních i pohybujících se cílů ve dne, v noci, za snížené viditelnosti a za pohybu 
  • zvýšení palebné síly tanku účinnější municí 
  • zvýšení schopnosti tanku přežít v boji 
  • zvýšení pohyblivosti 
  • zlepšení provozních vlastností tanku (větší spolehlivost, snadnější údržba a obsluha) 

Na začátku roku 1996 byly zahájeny konstrukční práce a do konce roku 1996 byl zhotoven první modernizovaný tank T-72M3 CZ. Druhý prototyp, tentokrát představující konečnou variantu T-72M4 CZ, byl dokončen v dubnu 1997. Zatímco u verze M3 byla pohyblivost a manévrovatelnost téměř stejná jako u nemoderizovaného tanku, pak u provedení M4 bylo dosaženo výrazného zlepšení. 

V české armádě je celkem 123 klasických T-72, ale armáda používá jen 30 modernizovaných tanků, které slouží u 73. tankového praporu ve verzi T-72M4CZ, Zbytek je uložen ve skladech po celé ČR.

Základ článku připravila redakce E15.cz, doplňující informace o tanku poskytla Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Diskuze (51) Další článek: Elon Musk povzbuzuje zaměstnance Tesly, aktuální čtvrtletí prý přinese rekordy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,