Tady si někdo plete vegetariána s kanibalem. Švédové vyrobili sójový hamburger s příchutí lidského masa

Na světovém trhu působí celá řada firem nabízejících alternativy masných produktů na rostlinné bázi. Jednou z nich je i švédská společnost Oumph!, jež se rozhodla upoutat na sebe pozornost neobvyklým způsobem: hamburgerem s příchutí lidského masa.

„Tento burger jsme vyvinuli během chvilky, jakmile jsme věděli, o jakou chuť a texturu nám jde,“ říká spoluzakladatel Anders Linden ve videu na YouTube. V jeho úvodu konstatuje, že tento hamburger je nejděsivější věcí, jakou kdy ve svém životě udělal.

Drsná reklama

Firma se specializuje na výrobu náhražek masa vyrobených na rostlinné bázi, zejména ze sóji. Obecně sází na poněkud drsnější způsob propagace, takže nebylo překvapením, když během loňského Halloweenu postavila ve švédském Stockholmu food truck, v němž nabízela „absolutně nejstrašidelnější rostlinné jídlo“.

Součástí kampaně byl i krátký reklamní spot doprovázený zlověstným komentářem, hororovými titulky a záběry evokujícími patologii, propagující „rostlinné lidské maso“ („plant-based human meat“). „Odvážíte se ho ochutnat?“ ptal se podbízivě hlas na pozadí.

V současnosti již hamburger s příchutí lidského masa v portfoliu produktů Oumph! nenajdete. Jednalo se totiž pouze o sezónní akci u příležitosti halloweenu, „protože jinak by to bylo strašidelné“, konstatuje reklama v úplném závěru.

Lidské maso ze sóji a hub

Za kampaní stojí madridská reklamní agentura LOLA MullenLowe, jež se tímto způsobem snažila přesvědčit milovníky masa, že rostlinné produkty mohou „napodobit chuť jakéhokoli masa“. Kampaň získala stříbrnou cenu na mezinárodním festivalu kreativního marketingu Cannes Lions.

Samotný hamburger byl ve skutečnosti vyroben ze sóji, hub a pšeničných bílkovin, jakož i z rostlinných tuků a tajemné směsi koření. „Při vývoji tohoto výrobku nebyl zraněn žádný člověk,“ dušoval se výrobce.

Rostlinné maso se, jak ostatně napovídá jeho název, vyrábí z rostlin. Stejně, jako maso živočišného původu, se skládá z bílkovin, tuku, vitaminů, minerálních látek a vody. Rostlinné maso nové generace vypadá, vaří se a chutná prakticky identicky jako běžné maso. I proto se v posledních několika letech tento segment trhu výrazně rozšířil.

Analýzy dopadu rostlinného masa na životní prostředí ukazují, že se při jeho výrobě spotřebuje o 72 až 99 % méně vody a o 47 až 99 % méně půdy. Dále způsobuje o 51 až 91 % menší znečištění vody a vypouští o 30 až 90 % méně emisí skleníkových plynů. Produkce rostlinného masa navíc nevyžaduje žádná antibiotika.

Diskuze (22) Další článek: Jak dlouhý sex je správný sex? Statistici k problému zaujali dva rozdílné přístupy

Témata článku: YouTube, Reklama, Výroba, Stockholm, Kanibal, Příchuť, Vegetarián, Hamburger, Maso, Produkt



Sex manželských párů? Jen výjimečně. Ložnice ovládnou roboti s umělou inteligencí

Sex manželských párů? Jen výjimečně. Ložnice ovládnou roboti s umělou inteligencí

** Sex manželských párů jen při zvláštních příležitostech. ** Ložnice ovládnou sexuální roboti s umělou inteligencí. ** I to je jeden ze závěrů Mezinárodní robotické konference.

Filip KůželJiří Liebreich
RobotiSexUmělá inteligence
Test procesoru AMD Ryzen 5 5500. Trvalo to dva roky, ale AMD konečně má konkurenta pro Intel

Test procesoru AMD Ryzen 5 5500. Trvalo to dva roky, ale AMD konečně má konkurenta pro Intel

Skoro dva roky se AMD vyhýbalo prodeji dostupného procesoru s nejmodernější architekturou. Ryzen 5 5500 je odpovědí na pestrou nabídku Intelu v nižším segmentu procesorového trhu.

Jan Pánek
ProcesoryTestyAMD
Prohlédněte si 1600 ruských základen na detailní družicové mapě. Rezavějící Kuzněcov, Moskva i raketoplán Bajkal

Prohlédněte si 1600 ruských základen na detailní družicové mapě. Rezavějící Kuzněcov, Moskva i raketoplán Bajkal

** Google má kvalitní družicové snímky Ruska ** Najdete na nich i tu poslední ruskou vojenskou základnu ** Nadšenci jich lokalizovali už okolo 1 600

Jakub Čížek
RuskoArmádaMapy
Světu hrozí „vlhká žárovka.“ Měla dorazit až v polovině století, ale už je tu

Světu hrozí „vlhká žárovka.“ Měla dorazit až v polovině století, ale už je tu

** Nejteplejší místo na Zemi nemusí být to nejnebezpečnější ** Největším zabijákem se stane až mix tepla a vlhkosti ** Asie se nebezpečně přiblížila hraniční hodnotě 35 °C twb

Jakub Čížek
MeteorologieGlobální oteplování