Strčte si ty zkurvený amarouny do prdele.
Nemáme problém s uhlíkem. Máme problém se zelenými tupany.
Už zase? NE, NENASYTÍ. 😝
Proc ne? 🙂
Nasyti. Neuzivi. MP
S tím fialovým máte smůlu, jím jenom hříbky a lišky 😉
Přeji mladým čtenářům VTM dobrou chuť. Chystají se pro vás neuvěřitelné lahůdky.🤗
S vydáním série The Last Of Us se teď nějakou dobu budeme setkávat s různými start-upy, které se na hypu kolem hub budou chtít svézt a vytřískat nějaké peníze z naivních a hloupých investorů. Vyrojily se jako houby po dešti...😀
Názor byl 2× upraven, naposled 10. 4. 2023 08:51
Hmmm, nepřijde mi, že by to dokázalo někoho nasytit, protože houby mají všeobecně velmi nízkou kalorickou hodnotu.Pro představu:Hovězí maso vařené: ~700 kJ / 100gBrambory vařené: ~380 kJ / 100gBrokolice vařená: ~180 kJ / kgHouby: ~130 kJ / 100gZ toho mi vychází, že k najedení (ne jen naplnění žaludku) to moc není.
Houby jsou jen celuloza nasáklá vodou.l
Až na to, že celuloza je jen v kytkách a řasovkách...
Houby jsou CHITIN nasakly vodou (nejsou to rostliny!)MP
A co teprve obyčejný bílý cukr...
To sice ano, ale cukr nikde neroste. Leda cukrová řepa, a ta sama o sobě nic moc - ~170 kJ na 100 g, a jíst bych jí úplně nechtěl...Pak bychom mohli třeba vzít i takový čistý alkohol, který má ~2000 kJ / 100g...
Tak ze budou brambory s rumem?
Ne že zase vypiješ omáčku a brambory necháš! 😀
Všechno co má alespoň trochu cukru se dá zkvasit - a případně předestilovat na alkohol ...DOkonce jsem zkusil i destilát z cukrové řepy ... nic moc ...
Názor byl 1× upraven, naposled 12. 4. 2023 17:35
Na druhou stranu, pil jsem mnohokrát destilát z cukrové třtiny - a fakt dobrý! 😉A pak že cukr z řepy a z cukrové třtiny jsou nutričně stejné, pche! 😀
To se taky musí umět správně vypálit. 😉
na Slovensku tomu říkají "repák" a opravdu nic moc
Se i prodává:https://www.spiritsoriginal.cz/povazsky-repak/...
Miluju houby, na různé způsoby, ale maso mi nahradit nedokážou a to ani krátkodobě.
Jasně, první krok směrem k ekologii je vůbec spotřebu masa snížit. Hříbkové rizoto je bez masa. Burgery s portobellem jsou taky fajn. Takže pokud si zpestříte několikrát do týdne jídelníček dobrým bezmasým jídlem, tak se vlk nažere a koza zůstane celá. 🙂 Osobně si myslím, že když už kvůli masu musíme zabíjet zvířata, tak bychom z jejich masa měli vařit alespoň kvalitní jídla a ne ty sračky, co dělají v některých jídelnách, na to je škoda masa. 😃
Maso je čistá celuloza, nenahradí vůbec nic, má výživnou hodnotu blízkou nule. Je to jako jíst vařené piliny.
Názor byl 1× upraven, naposled 10. 4. 2023 11:40
Nepletete si to se drevem? 😉
Plete...
Na tohle vam neskocim. Manzelka rikala, ze brokolice je super potrevina a jedli jsme to dvakrat tydne. Dnes kdyz vidim brokolici, tak si okamzite ublinknu do pusy.A to jeste neznate tu, jak jsme kazdy den odstavnovali rapikatej celer...
mizerná nahrážka květáku
Fakt 2x tydne ? Ja si brokolici obcas dam, ale je to tak 2x, mozna 3x za rok a myslim, ze to bohate staci. 😉
Dones napul v zertu tvrdim, ze absence brokolice v C(SS)R byla JEDINOU pozitivni strankou komunisticke totality.
2× týdně... to je docela výkon, ale zase vedlejším efektem bude, že zřejmě přežijete spolužáky s infarktem :) A také, napadá mne, z brokolice znám tolik dobrých receptů, že by to vydalo na několik týdnů, aniž by se jídlo opakovalo. Každopádně s tím celerem Vás plně chápu.
Nojo, nevhodna manzelka, to se muze stat kazdymu.. 😀
Předpokládám že bývalá manželka.
Brokolice je nejnebezpečnější zelenina na světě. Přitom se nás snaží varovat svou odpornou chutí… A to tvrdí kapacita... doktor... Dr Dlaha (Dr. Julius Hibbert)... takže to MUSÍ být pravda. 😀
Svou odpornou chuti nas varuje i citron 😀
Mě brokolice docela chutná. Hlavně syrová. nejlepší jsou košťály.
Tak hlavně, abychom si tím nehřáli dalšího hada na prsou v podobě už dost přelidněné Afriky a dalších podobných netáhel, která si tady desítky let vykrmujeme, aby pak beztak přilezli do Evropy za sandnějším životem. 🙂 Některé populace je třeba spíše redukovat, lidí je tady už přehršel, sorry. Ale my tu přírodu prostě zase nějak odrbeme. 😀
Jj, historie otrokarstvi nas uci, ze v Africe je plno netahel 😃 Diky teto historii si nejen Evropa postavila "novy rad a novy svet" 😃 A vy jim zavidite ze? 😃
Kdyby v Africe žili pracovití lidé, tak už je rozvojem dávno před Evropou.Ale ne, nefunguje to, v tropech se vždy dalo přežít snadno i bez výroby potravin, takže žádný tlak na lidskou vynalézavost a pracovitost.
"...protože nedostatek potravin představuje další zásadní riziko dnešní doby."Tech alarmistickych ekoblbcu uz mam plne zuby. Mame v celem rozvinutem svete obrovskou nadprodukci potravin, jen tak pro upresnení.
Tak samozrejme, ale to rozvinutém se vztahuje jen na ty rozvinute. A svet je plný tmy a stredoveku...
To jako že na Sahaře vysadí les a budou tam pěstovat houby?
Šak se tak děje, někde sem nedávno četl, že v okrajových částech Sahary normálně dajou k přísadě stromku houbovou kulturu, protože houby pomahaji v přísunem vody a má lepší šanci se ujmout.
Přesto se obyvatelstvo toho "svet je plný tmy a stredoveku" doslova explozivně množí, na rozdíl od obyvatelstva našeho světa přeplněného potravinami.
Tak nekdo se soustredi na produkci (nejen potravin), pokrok a kvalitu zivota spolecnosti, nekdo na to mnozeni.Jen by pak ten druhy nemel vydirat toho prvniho s pomoci argumentu, ze za jeho vlastni neuspech muze ten prvni.
No, to je klasický boj kvalita vs. kvantita. 😉
Co se stane se zachycenym uhlikem kdyz tu houbu clovek sni? Asi tak…
Bude sezranej, asi tak. Vrat se do skoly, uhlik je zakladni stavebni kamen vseho ziveho. Nastuduj si latkovou premenu cukry/tuky atd.. Z ceho je asi tak protein? Ze zeleza, vid? Asi tak...
Bych musel být už jak Zeppelin, kdybych v sobě měl všechen uhlík, co jsem za život už snědl 😉
Blby a arogantni. Dabelska kombinace.
Nejhorší na tom je, že i kdyby si to ten člověk všechno nastudoval, organickou chemii, biochemii, buněčné procesy, celou problematiku bílkovin a lidského metabolismu (kéž by tohle všechno dokázal pochytit jeden člověk), odpovědi mu to stejně nedá.
Ai to nastuduje vsechno a odpovi uz brzo
Slovami klasika: kdyby hloupost nadnasela, tak nam tady maho314 bude letat jako holubicka. Ten uhlik bude sezranej a pak se s nim co stane? Az si to vse nastudujes tak zjistis ze se prekvapive dostane zpatky do prirody. Ne, opravdu nikdo z nas nema tuny uhliku v sobe z toho vseho co jime.
Pokud člověk vdechuje O2 a vydechuje CO2, tak ten uhlík vezme kde? 🙂
Mrnki na bunecne dychani / Krebsuv cyklus, to je dobry start. Ucivo ZS.MP
Jídáš houby nebo jen plodnice? 😉
"Díky mykorhize, tedy soužití s kořeny stromů, mohu houby uložit v půdě na dlouhou dobu značné množství uhlíku. Lesní houby totiž obvykle vytvářejí velké sítě houbových vláken, která oplétají kořeny stromů a hojně prorůstají půdu kolem nich. Tato vlákna jsou přitom ideální pro ukládání uhlíku."Nemyslím, že chtěli lidi nutit, aby to vyrývali rypákem jak divočáci. 😃
Divočáci a prasata vyrývají lanýže, které mají plodnice pod zemí ...
No, to by dost brzo pošli hlady... 😉
Co je to "dlouhá doba"? Roky? Desetiletí? Pak stejně odumřou, zetlí a skončí opět ve formě CO2 ve vzduchu.
To je ta současná eko zaslepenost. Zdůrazní se, jak něco rychle odstraní CO2 z atmosféry. Ale že sežráním něčím jiným nebo uhynutím a rozkladem se postupně uvolní zpět do přírody, to už zmínit "zapomenou"...Navíc teda pěstování hub v lese nic moc - výživová hodnota nebude moc velká, pokud to bude člověk sbírat ručně, tak produkce malá a pokud automatizovaně, tak to zase znamená řešit energii pro tu techniku. To už je snad lepší pěstovat žampiony ve sklepích, což se snad děje. Ale nevšiml jsem si, že by to někdo bral jako něco, co by mělo uživit lidi.
Zajímavá myšlenka na další hospodářské využití hospodářských lesů, ale trochu bych se bál, jak by to reálně fungovalo v praxi.
Já myslím, že to tam bude v praxi fungovat podobně, jako u nás už dnes. V houbové sezóně hurá s košíky do lesa. 😃
Hádám že volba správné houby by tu sezónu mohla dost prodloužit a zvýšit výnosy.
NIJAK. Jako všechny podobné nesmysly. 😉
Vzhledem k tomu, ze teprve v poslednich letech zaciname trochu pronikat do toho, jakou roli vlastne hraji houby v lesnich ekosystemech, mi to prijde dost troufale, zacit takto pestovat ve velkem. O houbach vime, ze jsou velmi mocne a vyzivu lesa do velke miry ovladaji. Co jeste se v nich muze skryvat?Pripomnelo mi to Den trifidu 🙂 Plivat oslepujici jed a planovat genocidu lidstva houby asi nebudou, ale co, fantazie 🙂
The Last of Us, tam je taky v hlavní roli houba 🙂
Tvl, teď jsi na to kápnul. Celý je to hovadina, ale všichni jsou teď zblblý LTOU tak si na tom chce přihřát polívčičku fakt každej ocas.
Trifidi neplivali jed, ale žahali na dálku (v té knize používali "uštknutí").
Houby, stare a zkusene organismy, uz moc nebavilo si neustale namahave shanet potravu. Proto si houby vyslechtily zelene rostliny, ktere se jim staraji o fotosyntetickou vyrobu energeticky bohatych cukru. Za to houby rostlinam poskytuji mineralni a dusikate latky. Syntetickymi hnojivy obchazime houby, az se nastvou, vrati nam to - a bakterie, ktere si obdobne vyslechtily nas teplokrevne zivocichy pro poskytovani obzivy, ochrany a obydli (s urcitou mirou vzajemne uzitecnosti), nam asi nepomuzou.MP
Jo, houbičky:Agent JFK 11 - Procházka J.W. - Podhoubí smrti Kadlečková V. - Mycelium😀
Dopadne to stejně jako všechny "geniální" nápady ekoblbů ... za 5 -10 let se zjistí, že je to větší pohroma než dosud fungující modely
Podobně, jako soláry.... Nyní je na ně roční čekací lhůta.😀Dá se napsat, vcelku povedenej.
Názor byl 1× upraven, naposled 10. 4. 2023 00:26
Můžete mi prosím napsal alespoň deset příkladů nějakého podobného nápadu, který byl po 5-10 letech pohromou? Jistě to pro vás nebude problém, když byly pro vás pohromou všechny, reálný blbe. 😉
Například zákaz DDT proti komárům v Africe, které mělo za následek MILIÓNY MRTVÝCH, kácení a vypalování deštných pralesů kvůli vysazování plantáží olejových palem kvůli biopalivům, zavírání prakticky jediných efektivních elektráren neprodukujících CO2, tedy jaderných, a při tom prosazování neekologických a neekonomických dopravních prostředků poháněných elektřinou, devastace energetiky a průmyslu obecně.To ti nestačí, ty Zelené bolševické HOVADO? Je ti to ještě málo, ty zmetku? 3-[
DDT proti komarum je v malarickych oblastech stale povolene. Je to mensi zlo, nez malarie.Ona vlastne skodlivost DDT nebyla nikdy VEDECKY prokazana. Zakazane bylo de facto na zaklade knihy, ktera je nekde mezi beletrii a literaturou faktu. Asi neco jako Avatar (OK, trochu prehanim, ale ne moc). Ale jak zname ze dneska, ustupuje se rvoucim jednotlivcum a ne tise argumentujicim zastupum odborniku. Problem neni v pesticidech (bez nich bychom vychcipali hlady, bio zemedelstvi je ve velkem extremne neekologicke a neekonomicne, o toxicite nemluve). Problem je v naduzivani a to cehokoliv.MP
Tak mám za to, že škodlivost DDT v ekosystému prokázána byla. Např. ptáci v oblastech používajících DDT snášeli vajička s tak extrémně slabou skořápkou, že je při sezení rozdrtili. Ta informace je již notně stará. Možná je již vyvrácena?
Okolo DDT se vytvoril takovy humbuk, ze si nikdo nedovolil na jeho vliv nahlizet kriticky. Jasne ze je to s.acka, ale problem byl hlavne v silenem naduzivani a to dokonce i pro dezinfekci/dezinsekci lidskych obydli vc. veci, ktere prichazeji do styku s potravinami a pod. Pamatuju si, jak jsme jeste v 70. letech meli doma nekolikakilovy pytel DDT, kterym jsme treba zbavovali okoli domu brablencu. TVL nechapu ze nemam 3 hlavy a my deti nemnoukaj :(MP
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.