Počítáte se mezi milovníky piva? Pokud ano, pak se vám určitě bude líbit studie, kterou provedli vědci z univerzity NOVA v portugalském Lisabonu. Výsledky, publikované v časopise American Chemical Society’s Journal of Agriculture and Food Chemistry, ukazují, že když si dáte každý večer třetinku zlatavého moku, přispějete tím ke zdraví svých střev.

Počítáte se mezi milovníky piva? Pokud ano, pak se vám určitě bude líbit studie, kterou provedli vědci z univerzity NOVA v portugalském Lisabonu. Výsledky, publikované v časopise American Chemical Society’s Journal of Agriculture and Food Chemistry, ukazují, že když si dáte každý večer třetinku zlatavého moku, přispějete tím ke zdraví svých střev.

Odborníci tvrdí, že pivo posiluje zdravé bakterie, které se brání nemocem a infekcím. Příznivý vliv mají zejména polyfenoly – rostlinné sloučeniny, nacházející se ve chmelu, ječmeni a pivovarských kvasinkách. Máme dobrou zprávu i pro ty, kteří se z nějakého důvodu vyhýbají alkoholu: podobné benefity přináší i nealkoholické pivo.

Odborníci tvrdí, že pivo posiluje zdravé bakterie, které se brání nemocem a infekcím. Příznivý vliv mají zejména polyfenoly – rostlinné sloučeniny, nacházející se ve chmelu, ječmeni a pivovarských kvasinkách. Máme dobrou zprávu i pro ty, kteří se z nějakého důvodu vyhýbají alkoholu: podobné benefity přináší i nealkoholické pivo.

Hned v úvodu je v rámci objektivity nutné zdůraznit, že studie sice byla dvojitě zaslepená, nicméně byla realizována pouze na malém vzorku, sestávajícím z devatenácti mužů ve věku 23 až 58 let. Přestože jsou její výsledky nesporně zajímavé, je nutné je z tohoto důvodu brát s jistou rezervou.

Hned v úvodu je v rámci objektivity nutné zdůraznit, že studie sice byla dvojitě zaslepená, nicméně byla realizována pouze na malém vzorku, sestávajícím z devatenácti mužů ve věku 23 až 58 let. Přestože jsou její výsledky nesporně zajímavé, je nutné je z tohoto důvodu brát s jistou rezervou.

Muži, kteří byli před zahájením studie v dobrém zdravotním stavu, měli konzumovat po dobu čtyř týdnů každý den k večeři pivo, ale neměli měnit svůj stravovací ani pohybový režim. Na začátku a na konci byly účastníkům odebrány vzorky krve a stolice. Laboratorním vyšetření pak ukázala pozoruhodné zlepšení zdraví střev u těch, kteří konzumovali alkoholické i nealkoholické pivo.

Muži, kteří byli před zahájením studie v dobrém zdravotním stavu, měli konzumovat po dobu čtyř týdnů každý den k večeři pivo, ale neměli měnit svůj stravovací ani pohybový režim. Na začátku a na konci byly účastníkům odebrány vzorky krve a stolice. Laboratorním vyšetření pak ukázala pozoruhodné zlepšení zdraví střev u těch, kteří konzumovali alkoholické i nealkoholické pivo.

Hlavním poznatkem je, že ti, kteří denně vypili buď jeden alkoholický, nebo nealkoholický ležák Super Bock (konkrétně v objemu 325 ml), měli prokazatelně rozmanitější střevní mikroflóru. Analýza stolice prozradila, že účastníci měli na konci experimentu ve střevech větší množství bakterií – ve všech skupinách byl zaznamenán 7% nárůst. Dalším pozitivem byl pestřejší soubor mikroorganismů a účastníci měli také vyšší hladinu fekální alkalické fosfatázy, jež je podle autorů ukazatelem lepšího zdraví střev.

Hlavním poznatkem je, že ti, kteří denně vypili buď jeden alkoholický, nebo nealkoholický ležák Super Bock (konkrétně v objemu 325 ml), měli prokazatelně rozmanitější střevní mikroflóru. Analýza stolice prozradila, že účastníci měli na konci experimentu ve střevech větší množství bakterií – ve všech skupinách byl zaznamenán 7% nárůst. Dalším pozitivem byl pestřejší soubor mikroorganismů a účastníci měli také vyšší hladinu fekální alkalické fosfatázy, jež je podle autorů ukazatelem lepšího zdraví střev.

Zdravá střevní mikroflóra je klíčová pro celkové zdraví. Biliony mikrobů pomáhají bojovat proti řadě život ohrožujících stavů. Udržování správné rovnováhy snižuje riziko obezity, cukrovky, srdečních problémů, rakoviny a demence. Pivo obsahuje sloučeniny, jako jsou polyfenoly, a další mikroorganismy, které vznikají při kvašení, jež pomáhají ovlivňovat zdraví střev a vedou k rozmanitějšímu mikrobiomu.

Zdravá střevní mikroflóra je klíčová pro celkové zdraví. Biliony mikrobů pomáhají bojovat proti řadě život ohrožujících stavů. Udržování správné rovnováhy snižuje riziko obezity, cukrovky, srdečních problémů, rakoviny a demence. Pivo obsahuje sloučeniny, jako jsou polyfenoly, a další mikroorganismy, které vznikají při kvašení, jež pomáhají ovlivňovat zdraví střev a vedou k rozmanitějšímu mikrobiomu.

„Tyto výsledky naznačují, že účinky piva na regulaci střevní mikroflóry jsou nezávislé na množství alkoholu a mohou být zprostředkovány pivními polyfenoly,“ uvádějí autoři. Během sledovaného období nedošlo u účastníku ke změně hmotnosti, BMI (indexu tělesné hmotnosti), objemu tuku, hladiny cholesterolu, nezměnily se ani výsledky krevních testů indikujících zdraví srdce a metabolického systému.

„Tyto výsledky naznačují, že účinky piva na regulaci střevní mikroflóry jsou nezávislé na množství alkoholu a mohou být zprostředkovány pivními polyfenoly,“ uvádějí autoři. Během sledovaného období nedošlo u účastníku ke změně hmotnosti, BMI (indexu tělesné hmotnosti), objemu tuku, hladiny cholesterolu, nezměnily se ani výsledky krevních testů indikujících zdraví srdce a metabolického systému.

Gastroenterolog Ashkan Farhadi z MemorialCare Orange Coast Medical Center v Kalifornii, který se na výzkumu nepodílel, upřesnil, že nedostatek počtu a rozmanitosti střevních bakterií souvisí s mnoha onemocněními. „Takže diverzita je obecně dobrým znamením, ale nic víc bych z toho nevyvozoval.“ dodal lehce kritickým tónem.

Gastroenterolog Ashkan Farhadi z MemorialCare Orange Coast Medical Center v Kalifornii, který se na výzkumu nepodílel, upřesnil, že nedostatek počtu a rozmanitosti střevních bakterií souvisí s mnoha onemocněními. „Takže diverzita je obecně dobrým znamením, ale nic víc bych z toho nevyvozoval.“ dodal lehce kritickým tónem.

Pivo je nejoblíbenějším alkoholickým nápojem na světě. Starší studie zjistily, že jeho mírná konzumace chrání před kardiovaskulárními chorobami podobně jako víno. Je jediným zdrojem chmelových polyfenolů v lidské stravě – právě ty jsou zodpovědné za aroma a hořkost piva.

Pivo je nejoblíbenějším alkoholickým nápojem na světě. Starší studie zjistily, že jeho mírná konzumace chrání před kardiovaskulárními chorobami podobně jako víno. Je jediným zdrojem chmelových polyfenolů v lidské stravě – právě ty jsou zodpovědné za aroma a hořkost piva.

„Pivní polyfenoly se mohou dostat do střev, kde mohou ovlivňovat růst bakterií. Některá piva navíc ovlivňují živé kvasné mikroorganismy,“ upozorňuje hlavní autorka studie Ana Faria. „Jedna z největších celopopulačních studií hodnotících variabilitu střevní mikroflóry u zdravých jedinců, ukázala, že konzumace piva má klíčový vliv na celkové složení mikroflóry. Vzhledem k významu střevní mikrobioty v patofyziologii obezity, kardiovaskulárních onemocnění a diabetu by regulace střevní mikroflóry mohla představovat další mechanismus pozitivních účinků piva na zdraví.“

„Pivní polyfenoly se mohou dostat do střev, kde mohou ovlivňovat růst bakterií. Některá piva navíc ovlivňují živé kvasné mikroorganismy,“ upozorňuje hlavní autorka studie Ana Faria. „Jedna z největších celopopulačních studií hodnotících variabilitu střevní mikroflóry u zdravých jedinců, ukázala, že konzumace piva má klíčový vliv na celkové složení mikroflóry. Vzhledem k významu střevní mikrobioty v patofyziologii obezity, kardiovaskulárních onemocnění a diabetu by regulace střevní mikroflóry mohla představovat další mechanismus pozitivních účinků piva na zdraví.“

Autoři studie poznamenali, že k potvrzení jejich závěrů je nutný další výzkum s větším počtem účastníků. Dodávají, že v rámci studie nezkoumali vliv nealkoholického piva na rozmanitost střevních bakterií u osob, které obvykle alkohol nekonzumují. Tato studie není první, která spojuje konzumaci piva se zvýšenou rozmanitostí střevních bakterií, nicméně předchozí výzkumy zjistily pouze přínos nealkoholického piva.

Autoři studie poznamenali, že k potvrzení jejich závěrů je nutný další výzkum s větším počtem účastníků. Dodávají, že v rámci studie nezkoumali vliv nealkoholického piva na rozmanitost střevních bakterií u osob, které obvykle alkohol nekonzumují. Tato studie není první, která spojuje konzumaci piva se zvýšenou rozmanitostí střevních bakterií, nicméně předchozí výzkumy zjistily pouze přínos nealkoholického piva.

Odborníci tvrdí, že pivo posiluje zdravé bakterie, které se brání nemocem a infekcím. Příznivý vliv mají zejména polyfenoly – rostlinné sloučeniny, nacházející se ve chmelu, ječmeni a pivovarských kvasinkách. Máme dobrou zprávu i pro ty, kteří se z nějakého důvodu vyhýbají alkoholu: podobné benefity přináší i nealkoholické pivo.
Hned v úvodu je v rámci objektivity nutné zdůraznit, že studie sice byla dvojitě zaslepená, nicméně byla realizována pouze na malém vzorku, sestávajícím z devatenácti mužů ve věku 23 až 58 let. Přestože jsou její výsledky nesporně zajímavé, je nutné je z tohoto důvodu brát s jistou rezervou.
Muži, kteří byli před zahájením studie v dobrém zdravotním stavu, měli konzumovat po dobu čtyř týdnů každý den k večeři pivo, ale neměli měnit svůj stravovací ani pohybový režim. Na začátku a na konci byly účastníkům odebrány vzorky krve a stolice. Laboratorním vyšetření pak ukázala pozoruhodné zlepšení zdraví střev u těch, kteří konzumovali alkoholické i nealkoholické pivo.
Hlavním poznatkem je, že ti, kteří denně vypili buď jeden alkoholický, nebo nealkoholický ležák Super Bock (konkrétně v objemu 325 ml), měli prokazatelně rozmanitější střevní mikroflóru. Analýza stolice prozradila, že účastníci měli na konci experimentu ve střevech větší množství bakterií – ve všech skupinách byl zaznamenán 7% nárůst. Dalším pozitivem byl pestřejší soubor mikroorganismů a účastníci měli také vyšší hladinu fekální alkalické fosfatázy, jež je podle autorů ukazatelem lepšího zdraví střev.
11
Fotogalerie

Tahle studie udělá Čechům radost. Jedno pivo denně zlepšuje střevní mikroflóru

Počítáte se mezi milovníky piva? Pokud ano, pak se vám určitě bude líbit studie, kterou provedli vědci z univerzity NOVA v portugalském Lisabonu. Výsledky, publikované v časopise American Chemical Society’s Journal of Agriculture and Food Chemistry, ukazují, že když si dáte každý večer třetinku zlatavého moku, přispějete tím ke zdraví svých střev.

Odborníci tvrdí, že pivo posiluje zdravé bakterie, které se brání nemocem a infekcím. Příznivý vliv mají zejména polyfenoly – rostlinné sloučeniny, nacházející se ve chmelu, ječmeni a pivovarských kvasinkách. Máme dobrou zprávu i pro ty, kteří se z nějakého důvodu vyhýbají alkoholu: podobné benefity přináší i nealkoholické pivo.

Pivem ku zdraví!

Hned v úvodu je v rámci objektivity nutné zdůraznit, že studie sice byla dvojitě zaslepená, nicméně byla realizována pouze na malém vzorku, sestávajícím z devatenácti mužů ve věku 23 až 58 let. Přestože jsou její výsledky nesporně zajímavé, je nutné je z tohoto důvodu brát s jistou rezervou.

Muži, kteří byli před zahájením studie v dobrém zdravotním stavu, měli konzumovat po dobu čtyř týdnů každý den k večeři pivo, ale neměli měnit svůj stravovací ani pohybový režim. Na začátku a na konci byly účastníkům odebrány vzorky krve a stolice. Laboratorním vyšetření pak ukázala pozoruhodné zlepšení zdraví střev u těch, kteří konzumovali alkoholické i nealkoholické pivo.

Hlavním poznatkem je, že ti, kteří denně vypili buď jeden alkoholický, nebo nealkoholický ležák Super Bock (konkrétně v objemu 325 ml), měli prokazatelně rozmanitější střevní mikroflóru. Analýza stolice prozradila, že účastníci měli na konci experimentu ve střevech větší množství bakterií – ve všech skupinách byl zaznamenán 7% nárůst.

Dalším pozitivem byl pestřejší soubor mikroorganismů a účastníci měli také vyšší hladinu fekální alkalické fosfatázy, jež je podle autorů ukazatelem lepšího zdraví střev.

K čemu jsou zdravá střeva?

Zdravá střevní mikroflóra je klíčová pro celkové zdraví. Biliony mikrobů pomáhají bojovat proti řadě život ohrožujících stavů. Udržování správné rovnováhy snižuje riziko obezity, cukrovky, srdečních problémů, rakoviny a demence. Pivo obsahuje sloučeniny, jako jsou polyfenoly, a další mikroorganismy, které vznikají při kvašení, jež pomáhají ovlivňovat zdraví střev a vedou k rozmanitějšímu mikrobiomu.

„Tyto výsledky naznačují, že účinky piva na regulaci střevní mikroflóry jsou nezávislé na množství alkoholu a mohou být zprostředkovány pivními polyfenoly,“ uvádějí autoři. Během sledovaného období nedošlo u účastníku ke změně hmotnosti, BMI (indexu tělesné hmotnosti), objemu tuku, hladiny cholesterolu, nezměnily se ani výsledky krevních testů indikujících zdraví srdce a metabolického systému.

Gastroenterolog Ashkan Farhadi z MemorialCare Orange Coast Medical Center v Kalifornii, který se na výzkumu nepodílel, upřesnil, že nedostatek počtu a rozmanitosti střevních bakterií souvisí s mnoha onemocněními. „Takže diverzita je obecně dobrým znamením, ale nic víc bych z toho nevyvozoval.“ dodal lehce kritickým tónem.

Zlatavý mok, ke zdraví krok!

Pivo je nejoblíbenějším alkoholickým nápojem na světě. Starší studie zjistily, že jeho mírná konzumace chrání před kardiovaskulárními chorobami podobně jako víno. Je jediným zdrojem chmelových polyfenolů v lidské stravě – právě ty jsou zodpovědné za aroma a hořkost piva.

„Pivní polyfenoly se mohou dostat do střev, kde ovlivňují růst bakterií. Některá piva navíc mohou obsahovat živé kvasné mikroorganismy,“ upozorňuje hlavní autorka studie Ana Faria. „Jedna z největších celopopulačních studií hodnotících variabilitu střevní mikroflóry u zdravých jedinců, ukázala, že konzumace piva má klíčový vliv na celkové složení mikroflóry. Vzhledem k významu střevní mikrobioty v patofyziologii obezity, kardiovaskulárních onemocnění a diabetu by regulace střevní mikroflóry mohla představovat další mechanismus pozitivních účinků piva na zdraví.“

Autoři studie poznamenali, že k potvrzení jejich závěrů je nutný další výzkum s větším počtem účastníků. Dodávají, že v rámci studie nezkoumali vliv nealkoholického piva na rozmanitost střevních bakterií u osob, které obvykle alkohol nekonzumují. Tato studie není první, která spojuje konzumaci piva se zvýšenou rozmanitostí střevních bakterií, nicméně předchozí výzkumy zjistily pouze přínos nealkoholického piva.

Určitě si přečtěte

Články odjinud