Twitter | Soukromí

Tak už i Twitter má svůj průšvih: bez povolení sdílel data uživatelů s inzerenty

Sociální síť Twitter čelí poměrně velké nepříjemnosti. Její provozovatel ve středu 7. srpna oznámil přes účet oficiální podpory, že mohlo dojít ke sdílení uživatelských dat s inzerenty. Podle serveru Engadget, který se událostí zabývá, mohly třetí strany bez povolení získat například informaci o tom, jaká zařízení uživatelé používají.

Podle prohlášení byl „nedávno objevený problém“ již opraven. Twitter uvádí, že se týkal „nastavení způsobu, jakým dodáváme personalizované reklamy, a kdy sdílíme určitá data s důvěryhodnými partnery v oblasti měření a reklamy.“

Jaká data inzerenti dostali?

Twitter podrobně informuje o celé události na stránkách své nápovědy. „Na Twitteru vám chceme dát kontrolu nad vašimi daty, včetně případů, kdy je sdílíme s dalšími stranami. Tyto možnosti fungují správně samozřejmě pouze v případě, že se řídíme Vámi zvolenými nastaveními. Nedávno jsme zjistili problémy, kvůli kterým nastavení nemusí fungovat tak, jak bylo zamýšleno.“ uvádí provozovatel sítě.

Pokud jste od května 2018 až dosud klikli nebo zhlédli reklamu v mobilní aplikaci, mohlo dojít ke sdílení dat, jako je například kód země, s třetí stranou. K tomu docházelo i v případě, že uživatel tuto možnost v nastavení výslovně zakázal.

V rámci procesu, který Twitter od září 2018 používá k testování a poskytování relevantnějších reklam, se uživatelům mohly zobrazovat reklamy založené na informacích o používaných zařízeních. Opět se tak dělo bez ohledu na souhlas či nesouhlas uživatele s použitím této informace. Twitter však tvrdí, že data v tomto případě zůstala jen v jeho systémech a neobsahovala žádné osobní údaje.

Chyba byla opravena, zapomeňte!

Výše uvedené problémy byly vyřešeny v pondělí 5. srpna. Twitter si sice uvědomuje, že jeho uživatelé budou chtít vědět, zda se týkaly i jejich účtů, nicméně v tomto směru zatím nemůže vyhovět, neboť stále probíhá vyšetřování.

V závěru prohlášení si provozovatelé sypou na hlavu pomyslný popel: „Věříte nám, že se budeme řídit vašimi volbami, a my jsme v tomto směru selhali. Je nám líto, že se to stalo, a podnikáme kroky, abychom zajistili, že se taková chyba znovu nestane.“

Technologické společnosti, zejména Facebook, se v poslední době často dostávají do centra pozornosti kvůli sdílení uživatelských dat. Twitteru se zatím větší kauzy vyhýbaly, ale není to první problém, který musel řešit. Například v květnu chyba v mobilní aplikaci pro iOS způsobila náhodné ukládání a sdílení dat o poloze uživatelů.

Diskuze (3) Další článek: ELONOVINKY: Neuralink umí implantovat vlákna do mozku. Chce propojit lidi s počítači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,