Takhle budou vypadat auta v roce 2030, ukazuje Lexus. Se zavazadly pomohou drony

Probíhající autosalon v Tokiu je samozřejmě místem, kde japonské značky předvádí i nejrůznější koncepty všech možných kategorií. Od městských aut od Toyoty nebo Nissanu, až po luxusní elektromobily, například jako v podání Lexusu LF-30 Electrified, u něhož si automobilka představuje budoucnost roku 2030.

Drony odnesou zavazadla

I po uplynutí dekády je však hlavně zepředu jasné, že koukáte na Lexus díky jeho agresivně pojaté a členité masce, vycházející z dnešního designového směřování značky. Hlavním party trikem exteriéru jsou nicméně rozměrné křídlové dveře, které umožňují přístup na obě řady sedadel čtyřmístného interiéru. Na délku měří koncept 5090 mm.

Když už jsme u interiéru, ten samozřejmě působí velmi futuristicky, ale přestože má řidiči vůz nabízet plně autonomní řízení, staré dobré pedály a volant jsou zde stále přítomny. Na prosklení kabiny si mohou pasažéři nastavit propustnost světla, přičemž dotykové plochy pro ovládání systémů auta jsou do oken zakomponovány rovněž.

Zajímavou vychytávkou konceptu má být také využití dronů, které značka nazývá Lexus Airporter. Ty mají být schopny ve spolupráci s autem například autonomně přemístit vaše zavazadla od dveří domu do kufru vozu.  

Pohon? Samozřejmě elektrický

Lexus říká, že koncept LF-30 je poháněn čtyřmi elektromotory (jeden u každého kola), které zajišťují systémový výkon 400 kW (544 koní) a točivý moment 700 N.m. Díky tomu je elektromobil o hmotnosti 2,4 tuny schopný akcelerovat z nuly na 100 km/h za 3,8 vteřiny a dosáhnout maximální rychlosti 200 km/h.

Bateriový modul umístěný v podlaze má kapacitu 110 kWh a na jedno nabití má LF-30 zajistit dojezd až 500 kilometrů. Kromě možnosti nabíjet výkonem až 150 kW Lexus ukazuje i představu bezkontaktního indukční nabíječky pro snadnější dobíjení energie v domácích podmínkách.

Článek připravila redakce Autorevue.cz

Diskuze (7) Další článek: Instax Mini Link chrlí obrázky jako Polaroid. Tady si ale můžete vybrat, kterou fotku vytisknete

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,