Facebook | Mark Zuckerberg | Fake News

Takhle budou vypadat fake news nové generace: Falešný Zuckerberg chce na videu ovládat lidstvo a budoucnost

Falešná videa vytvořená za pomoci strojového učení se objevují čím dál častěji. Na nejnovějším vystupuje dokonce sám Mark Zuckerberg. Ten zde hovoří o tom, jak jeden člověk má přístup k datům miliard uživatelů a tím ovládá jejich budoucnost. Video bylo tvůrci publikované na Instagramu.

Video umístěné na Instagramu je součástí mediální kampaně na výstavu Spectre a využívá právě deep fake videa známých osobností, kterým vkládá do úst to, co nikdy neřekly. Vše se točí okolo soukromí a nakládání s uživatelskými daty. Krom již zmíněného Marka Zuckerberga se svého klipu dočkal i prezident Trump či Kim Kardashian.

Facebook se k uveřejněným videům vyjádřil, že s nimi bude zacházet jako s jakýmkoliv dalším obsahem. Pokud tedy bude označené jako dezinformace někteoru ze služeb, které k tomu využívá, zablokuje jeho šíření skrze doporučení, news feed a hashtagy. Video jako takové ale z tohoto důvodu prý nestáhne. Je ale možné, že zmizí z jiného důvodu – stížnost podala stanice CBS, protože využívá její grafiku.

Video bylo tentokrát zcela jasně označeno, že se jedná o falešné a součást propagace. A byť zvuk v tomto konkrétním případě nezní příliš realisticky, obraz osobnosti napodobuje velmi přesně. Do budoucna se můžeme připravit, že podobné kousky budou častější a bez upozornění.

Jak bojovat proti fake news?

Zdroj: BBC

Diskuze (14) Další článek: Unikátní svezení ve Vision iV: Škoda takový elektromobil nabídne za rok a půl

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,