Takhle by mohl vypadat interiér základny na Marsu. Navrhla ho IKEA

Návrhářka interiérů Christina Levenborn ze švédské nábytkářské společnosti IKEA pomohla vědcům zařídit vnitřní prostory Mars Desert Research Station (MDRS), tedy stanice v utažské poušti, která se snaží co možná nejvěrněji simulovat podmínky panující na rudé planetě.

Výsledek práce jejího týmu je překvapivě podobný domu, co můžete najít v obchodech IKEA tady na Zemi: nastavitelné stoličky, stohovatelné židle a regály na kolečkách.

„Snažili jsme se pracovat s produkty pro malé obytné prostory, které lze uspořádat flexibilním a multifunkčním způsobem,“ prohlásila Levenborn.

Součástí MDRS je laboratoř, dílna, kuchyň a šest malých spacích kójí. Badatelé ve zdejším stísněném prostředí často tráví až několik měsíců, během nichž se připravují na budoucí průzkum Marsu.

„Rozhodli jsme se maximalizovat společný prostor a minimalizovat soukromý prostor,“ komentoval to Robert Zubrin, prezident organizace Mars Society, která MDRS provozuje. „Každý člen posádky má malou kóji, do níž se v případě, že chce být sám, může uchýlit – ale prostor, který sdílejí, je poměrně velký.“

Pro úplnost dodejme, že IKEA rovněž loni představila kolekci domácích potřeb inspirovaných MDRS. Ta zahrnuje například terárium ve tvaru rakety či speciální čističky vzduchu.

Diskuze (19) Další článek: Mozilla vydává Firefox 71. Umí přehrávat videa v plovoucím okně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,