Výzkum | Medicína | Orgány

Taková hra tu ještě nebyla: spolkněte kapsli s mikropočítačem a vyhrajte závod střev

Už vás nebaví klasické hry, k jejichž ovládání se používá klávesnice nebo joystick? Australští vědci z Royal Melbourne Institute of Technology vytvořili novou „hru“, kterou nazvali Guts Game („hra vnitřností“). Její součástí je neobvyklý polykatelný biosenzor. O novince informoval magazín New Scientist.

Nutno konstatovat, že nápad vypadá na první pohled spíše jako pokus o recesi, nicméně po podrobnějším prostudování se jeví jako vcelku zajímavá výzkumná metoda. Zhuying Li z RMIT řekl pro Digital Trends: „Na trhu již existuje mnoho senzorů, které dokážou měřit tělesnou teplotu, hodnotu pH, tlak nebo fungovat jako endoskopický nástroj. Jenže pro mnoho pacientů je spolknutí takového předmětu těžko překonatelným problémem. “

Právě s tím mají pomoci nové herní prvky, jejichž cílem je motivovat uživatele k požití snímače a zlepšit celkovou zkušenost s léčbou.

Souboj střev, muž proti muži

Guts Game je postavena na souboji dvou hráčů, kteří na začátku spolknou kapsli CorTemp. Je velká jen něco málo přes dva centimetry a je vyrobena z epoxidu potaženého silikonem.

Kapsle CoreTemp
Kapsle CoreTemp

Uvnitř je de facto mikropočítač. Kromě sady snímačů obsahuje hardware pro bezdrátovou komunikaci. Základní funkcí je měření teploty při průchodu trávícím traktem, přičemž deklarovaná přesnost je ± 0,1 ° C. Signál snímače na frekvenci 262 kHz nebo 300 kHz prochází neškodně tělem do vnějšího záznamového přístroje.

Úkolem obou hráčů je plnit úkoly v podobě změny teploty, kterou mohou ovlivňovat například konzumací různých potravin a nápojů, cvičením a dalšími aktivitami. Cílem je zbavit se „virtuálního parazita“ v průběhu 24 až 36 hodin.

A vítězem o nejrychlejší střeva se stává...

Hra končí v okamžiku, kdy je kapsle vyloučena z těla. Vítězem se pak stává hráč, který nasbíral více bodů. Snímač je z pochopitelných důvodů určen jen k jednorázovému použití.

Zhuying Li se pochlubil studií, provedenou na čtrnácti účastnících. Výsledky prý ukázaly, že se Guts Game líbila a hráči oceňovali především svobodu, kterou jim snímač poskytuje. Putování kapsle nabité elektronikou údajně vůbec nijak fyzicky nevnímali.

Vědci se domnívají, že hraní hry by jednou mohlo být využito při léčbě pacientů. Zajistilo by, že lidé budou dodržovat léčebné postupy díky tomu, že je promění na příjemnější a záživnější herní zážitky.

Diskuze (11) Další článek: Průvodce džunglí robotických vysavačů. Jak vybrat ten správný?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,