Zdraví | Potraviny

Taky si myslíte, že kokosový olej je zdravý? Podle profesorky z Harvardu jde o čistý jed!

Taky si myslíte, že kokosový olej je zdravý? Podle profesorky z Harvardu jde o čistý jed!

Cca padesátiminutová přednáška Karin Michels, ředitelky Institute for Prevention and Tumor Epidemiology při University of Freiburg a profesorky z Harvard TH Chan School of Public Health, se na YouTube nečekaně stala virálním hitem!

Důvod? Karin během ní jasně artikulovala, že kokosový olej je všechno možné, jen ne zdravý. Dokonce ho neváhala označit za „čistý jed“ a „jednu z nejhorších potravin, které můžete konzumovat“.

Nebezpečnost kokosového oleje podle Michels tkví především v tom, že dotyčný produkt obsahuje téměř výhradně nasycené mastné kyseliny, které mohou ucpat koronární tepny.

Mnozí odborníci proto doporučují preferovat olivový nebo řepkový olej. Pozornost si zaslouží také lněný olej, který je bohatý na omega-3 mastné kyseliny (ale nelze ho používat k vaření či smažení).

O škodlivosti nasycených mastných kyselin se ovšem neustále vedou diskuse. Například studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že jedincům, kteří si běžně dopřávají sýry a další mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku (a tedy i nasycených mastných kyselin) nehrozí vyšší riziko úmrtí na infarkt, mrtvici nebo jiné nemoci, než těm, kteří se těmto pochoutkám úzkostlivě vyhýbají.

Z výsledků jiné studie, jejíž autoři vycházeli z údajů získaných od 135 000 lidí z 18 zemí, zase plyne, že vysoká spotřeba tuků a nízká spotřeba sacharidů je spojena s o 23 % nižším rizikem smrti – přičemž tento pozitivní účinek se projevuje bez ohledu na to, jaký typ mastných kyselin v jídelníčku převažuje.

Diskuze (24) Další článek: Tvůrci softwaru začínají obcházet oficiální obchody s aplikacemi. Mají se Apple, Google a Steam začít bát?

Témata článku: Zdraví, YouTube, Výzkum, Zajímavosti, Potraviny, Vysoká spotřeba, Mastná kyselina, Škodlivost, Čistý jed, Publikovaná studie, ČÍST, Nízké riziko, Pozitivní účinek, Profesorka, Jed, Koronární tepna, Mnohý odborník, Vysoký obsah, Vaření, Olej, Harvard, Vysoké riziko, Freiburg, Kyselina, Nízká spotřeba


Určitě si přečtěte

Pojďme programovat elektroniku: České chytré zásuvky Netio pro kutily i firmy

Pojďme programovat elektroniku: České chytré zásuvky Netio pro kutily i firmy

** Wi-Fi zásuvky nevyrábí pouze Čína ** Vyzkoušeli jsme českou Netio PowerCable ** Je přímo určená pro vývojáře, má totiž jednoduché JSON API

Jakub Čížek | 43

10 novinek Androidu 10, které vás budou bavit

10 novinek Androidu 10, které vás budou bavit

Jan Láska, Vladislav Kluska | 27

20 tipů a triků pro Gmail: Užitečné maličkosti, které zefektivní práci s e-maily

20 tipů a triků pro Gmail: Užitečné maličkosti, které zefektivní práci s e-maily

** V Gmailu je řada užitečných funkcí, které možná všechny neznáte ** Odeslání mailu můžete například pozdržet či naplánovat na později ** Nad Gmailem můžete mít s několika triky daleko lepší kontrolu

Karel Kilián | 25

Biblická potopa Česka: Jak bychom dopadli, kdyby nás zatopil oceán

Biblická potopa Česka: Jak bychom dopadli, kdyby nás zatopil oceán

** Představte si biblickou potopu ** Nejprve zaniknou Děčín a Břeclav, pak i Brno a Praha ** Hlavním městem se stane Jihlava a zbytky Čechů přežijí na Kvildě

Jakub Čížek | 92