Taxify začalo poskytovat jízdu na elektrokoloběžkách, nejspíš se objeví i v Česku

Estonská přepravní služba Taxify, vedle Liftaga největší konkurent Uberu na poli alternativních taxislužeb v Česku, začala nabízet jízdu i jiným prostředkem než vozidlem. Do svého arsenálu zařadila elektrické koloběžky nazvané Bolt, které si člověk může půjčit.

Taxify s novinkou zatím vyrukovalo v Paříži, kde otestuje, jak bude půjčování elektrokoleběžek mezi lidmi oblíbené. V Evropě již dvě podobné služby působí, a to Bird a Lime. Bolt jim bude přímo konkurovat. Výběr elektrokolobežky by již měl být dostupný v mobilní aplikaci Taxify.

Paříž bude zatím jen začátek, služba slibuje, že elektrokoloběžky brzy rozšíří i do dalších evropských a australských měst, kde působí, takže to znamená, že se jich časem nejspíš dočkáme i v Česku. Taxify k nám dorazilo v roce 2015 a od té doby si tu vybudovalo silnou pozici, hlavně jako alternativa k Uberu, když člověk nechce využít americkou službu ale zároveň touží po sdílené jízdě.

Taxify se zároveň těší, že elektrokoloběžky rozšíří i na trhy, kde mu působnost s vozidly zablokovaly úřady, což se stalo například v Německu nebo ve Španělsku. Elektrické koloběžky žádný zákaz nemají a není ani důvod, aby jej dostaly.

Důvodem, proč do podobného segmentu Tafixy jde, je, že průměrná jedna cesta zákazníka je dlouhá 3 kilometry. To je vzdálenost, která se na koloběžce dá lehce zvládnout. Společnost také chce oslovit nové zákazníky, kteří auta nevyhledávají.

Jedna cesta na Bolt koloběžce aktuálně stojí 15 centů za jednu minutu a minimální částka pro uskutečnění jízdy je jedno euro. Člověk si dopravní prostředek vyzvedne pomocí QR kódu a Taxify aplikace. Každá koloběžka je sledována na GPS.

Mohlo by vás zajímat – Uber v budoucnu předpokládá nasazení osobních přepravních dronů:

Váš názor Další článek: Projděte si veletrh IFA v 360° videích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,