Tento šťavnatě vyhlížející steak je ve skutečnosti vyroben z hrášku a mořských řas

Pokud jde o falešné maso, řada startupů již představila ucházející alternativy například k hamburgerům. Udělat napodobeniny celých „flákot“ je ovšem mnohem složitější.

Nyní ale španělská společnost Novameat přisla s rostlinným steakem, o němž tvrdí, že je zatím nejrealističtější. Kromě toho by mohl stát přibližně stejně jako klasický steak z hovězího.

Tzv. Steak 2.0 mj. obsahuje hrášek, mořské řasy a šťávu z červené řepy. Právě díky poslední jmenované ingredienci může být „krvavý“. Masitého vzhledu se pak podařilo dosáhnout pomocí technologie 3D tisku, která ze směsi surovin vytvořila tenká vlákna.

Zakladatel Novameat Giuseppe Scionti nicméně v rozhovoru pro The Guardian připustil, že na chuti je stále zapotřebí pracovat. Finální verze by měla být hotová během několika měsíců.

Aktuální náklady na výrobu 50 gramů Steaku 2.0 činí 1,50 dolarů, tedy zhruba 35 korun. Novameat se je ale snaží redukovat tím, že zvyšuje produkci. Pokud to zvládne a současně se jí podaří zdokonalit chuť, tento pokrm by mohl lehce slavit stejný úspěch jako nugety či kuličky z falešného masa.

Diskuze (148) Další článek: Konec slevám jen na oko. Nová pravidla EU nařizují, jak se mají slevy počítat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,