Tesla má větší tržní hodnotu než Daimler AG, který vlastní Mercedes a další značky

Tesla byla v říjnu ve značné krizi, což připustil i šéf Elon Musk. Hlavním důvodem byly problémy s rychlostí a efektivitou výroby Modelu 3. Kvůli tomu se tehdy cena akcií velmi propadla, ale nyní je vše opačně.

Zatímco v říjnu tohoto roku byla hodnota jedné akcie Tesly pouze kolem 250 dolarů, po skvělých finančních výsledcích a prodejích začala hodnota Tesly opět velmi rychle stoupat a nyní už je cena za jednu akcii 366 dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Akcie Tesly za poslední rok (Yahoo Finance)

Aktuální tržní hodnota Tesly je tak už 63 miliard dolarů a stále má pochopitelně kam stoupat, protože není pokrytá poptávka a navíc se chystá uvedení nových produktů s velkým potenciálem (Tesla Semi - elektrický kamion, solární střešní tašky a další energetické produkty a elektromobily).

Tesla se také chystá na výrobu a velký vstup do Číny, která je po elektromobilech hladová a navíc tam roste silní střední vrstva, která si tyto luxusnější vozy může dovolit.

Klepněte pro větší obrázek
Akcie Daimleru AG za poslední rok (Yahoo Finance)

S tím souvisí i milník, který ukazuje, jaké problémy nejspíše čekají klasické automobilky. Hodnota Tesly totiž už překonala hodnotu Daimleru AG, což je obří zkušená automobilka (Daimler-benz byl založený v roce 1926), pod kterou spadá Mercedes, Smart, MayBach, Mitsubishi Fuso a další značky. Hodnota Daimleru AG od začátku roku stále klesá a nyní už je „pouze“ 51 miliard dolarů.

Daimler AG už oznámil, že hodlá do přechodu na elektromobily investovat kolem 10 miliard dolarů, přičemž asi miliardu dolarů do výroby baterií. Dle analytiků se ale jedná o značné zpoždění, což umožní posílit čínským firmám, jež vyrábí baterie, ale také Tesle, která už míří na evropský trh.

Diskuze (21) Další článek: Podívejte se, jak rychle při nepokojích ve Francii proběhlo vyrabování Apple Storu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,