Tesla Model Y: Nový model je menší vyvýšený sporťák až pro sedm lidí

Ve čtyři hodiny ráno našeho času si odbyl premiéru Model Y, nový elektromobil značky Tesla. Představení se ujal šéf firmy Elon Musk a během prezentace se dočkal několika ovací. Auto je moderním elektromobilem, ale je fakt, že oproti svým příbuzným modelům nepřináší nic zásadně nového. Je to prostě jen další Tesla jiného tvaru a ceny.

Tvarově se jedná o malé SUV, tedy menší alternativu Modelu X. Auto však není nijak extrémně malé a pojme i třetí řadu sedaček. Vejde se do něj tedy až 7 cestujících. Cena bude startovat na 39 tisících dolarech (885 tisíc korun bez daně), nejvyšší nejvýkonnější verze vyjde na 60 tisíc. Cenově tedy spadá mezi modely 3 a X.

Připraveno na plně autonomní provoz

Zásadní otázkou u elektromobilů je dojezd. Ten Tesla u nového modelu slibuje až 300 mil, což odpovídá 480 km. Nejlevnější verze však zvládne jen 230 mil (370 km).

Elon Musk o novém autě prohlásil, že sice vypadá jako SUV, ale chová se jako sporťák. Díky akumulátorům umístěným v podlaze má totiž těžiště pěkně nízko a díky elektromotoru má fantastické zrychlení. I nejlevnější verze zrychluje z nuly na 60 mph (cca 100 km/h) za fantastických 5,9 s, nejvýkonnější to zvládne za 3,5 s. K dispozici navíc bude i verze s pohonem všech čtyř kol.

Automobil je jinak vybavený všemi vychytávkami, kterými se chlubí ostatní modely Tesla. Za příplatek tří tisíc dolarů je k dispozici i funkce autopilot a za dalších pět navíc dostanete auto připravené na plně autonomní provoz, jakmile to legislativa dovolí.

Tesla Model Y se začne dodávat příští rok na podzim. Nejprve začne výroba dražších verzí. Nejlevnější alternativa pak bude k dispozici v létě 2021.

Diskuze (61) Další článek: Dropbox přichází s dalším omezením pro bezplatné účty – povolí jen 3 připojená zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,