Tesla představila nové auto Cybertruck. Podle Muska by mohlo být vybaveno i „solárními křídly“

  • Tesla představila svůj nový elektrický vůz Cybertruck
  • Je hranatý a vybočuje ze všeho, co jsme u této značky viděli
  • Nejlevnější verze stojí v přepočtu 1,1 milionu korun

Aktualizace 24.11.

Elon Musk v pátek na Twitteru uvedl, že čerstvě představený Cybertruck bude moct získávat energii i ze slunečního záření. V základní verzi by se mělo jednat o množství dostačující k ujetí zhruba 24 kilometrů za den, „možná i více“.

Tím to ovšem nekončí. Podle slavného vizionáře totiž lze uvažovat rovněž o přidání jakýchsi rozložitelných „solárních křídel“, která by generovala další energii.

Zahraniční média v této souvislosti poukazují na to, že design Cybertrucku je značně radikální již teď a solární panely by to nemohly příliš změnit. Kromě toho, nabíjecích stanic pro elektromobily zdaleka není k dispozici tolik jako benzinek, tudíž řada řidičů by toto vylepšení nepochybně uvítala.


Tesla představila svůj nový elektrický vůz Cybertruck. Hned na první pohled je zjevné, že přinejmenším z hlediska designu vybočila ze všeho, nač jsou příznivci této značky zvyklí. Generální ředitel Elon Musk vzhled novinky přirovnal k „futuristickému obrněnému vozidlu“.

Než se podíváme na detaily, začněme tím nejdůležitějším: cenou a dojezdem. Základní verze Tesly Cybertruck přijde na 39 900 amerických dolarů, což je v přepočtu s DPH asi 1,1 milionů korun. Maximální deklarovaný dojezd na jedno nabití je v případě nejvyšší verze poměrně úctyhodných 800 kilometrů.

Hrany, kam se podíváte

Tesla Cybertruck je definována jako pick-up, čímž americký výrobce reaguje na situaci na domácím trhu. Pokud se totiž podíváte na žebříček nejprodávanějších aut ve Spojených státech, najdete na prvních třech místech právě pick-upy. Tesla tak vstupuje do segmentu, který až dosud patřil automobilkám Ford, General Motors či Chrysler.

Otázkou je, kam vlastně zařadit vzhled tohoto auta. Některé zdroje mluví o futuristickém designu, připomínajícím vozidlo pro mimozemšťany. Sám Musk však v jednom ze svých minulých tweetů tvrdil, že vzhled je ovlivněn sportovním vozem Lotus Esprit ze sedmdesátých let minulého století. Je jasné, že vizuální stránka vyvolá velké kontroverze – ostatně po sociálních sítích se již začaly šířit první vtípky na téma designu nové Tesly.

Tesla Cybertruck je postavena jako vůz do náročných podmínek, což bylo jedním z hlavních témat celé prezentace. Tyto vlastnosti demonstroval šéf designérského týmu Franz von Holzhausen několika údery obrovským kladivem do ocelových částí vozidla, jež zůstaly viditelně nepoškozené.

Dalším vyzdvihovaným parametrem byla „obrněná skla“. V tomto případě však názorná ukázka dala vzpomenout na Billa Gatese, kterému během prezentace Windows 98 vyskočila „modrá obrazovka smrti“. Ocelová koule, vržená do dvou bočních skel, způsobila jejich viditelné poškození, byť, jak pohotově podotkl Musk, nepronikla skrz. „Stále je tu prostor pro zlepšení“ komentoval situaci v tu chvíli zjevně vykolejený šéf Tesly.

Zajímavé parametry

Technické parametry budou záviset na zvolené konfiguraci. „Cyberpunkové“ auto bude nabízeno ve třech variantách:

  • Základní model s tažnou silou 3400 kg bude vybaven jedním motorem a pohonem zadních kol. Na jedno nabití ujede až 400 kilometrů a dokáže zrychlit na 100 km/h za 6,5 ​​sekundy. Cena bude začínat na 39 900 dolarech (1,1 milionů Kč vč. DPH).
  • Verze se dvěma motory a pohonem všech kol má tažnou sílu přibližně 4 500 kg. Její dojezd na jedno nabití je až 480 kilometrů a na stovku se dostane za méně než 4,5 sekundy. V tomto případě mohou zákazníci počítat s cenovkou od 49 900 dolarů (1,4 milionů Kč vč. DPH).
  • Nejvyšší varianta s pohonem všech kol se třemi motory nabídne tažnou sílu 6350 kg. V tomto případě se budoucí majitelé mohou těšit na dojezd až 800 kilometrů a zrychlení z 0 na 100 km/h za pouhých 2,9 sekundy. Vůz v této výbavě bude začínat na 69 900 dolarech (1,95 milionů Kč vč. DPH).

Interiér elektrického vozu se nese v minimalistickém duchu – je vybaven jen volantem (či přesněji řečeno berany) a dotykovou obrazovkou, přičemž pojme šest osob včetně řidiče. Zajímavý je i objem kufru, do kterého se vejde 2800 litrů (až 1580 kilogramů) nákladu.

Vůz Tesla Cybertruck již lze objednat na oficiálních stránkách, kde jsou k dispozici i další podrobnosti. Zahájení dodávek je plánováno na konec roku 2021, nejvyšší verze pak má být dostupná na konci roku 2022.

Diskuze (81) Další článek: Shodan už 10 let šmíruje internet. Podívali jsme se možná i k vám domů a zcela ovládli korejskou tiskárnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,