Tesla příští týden předvede Model Y. Bude to nové elektrické SUV

Stávající čtyři verze automobilů značky Tesla doplní příští týden pátá. Americká automobilka ve čtvrtek 14. března rozšíří své portfolio o nový elektromobil Model Y. Mělo by se jednat o SUV, na němž pracuje již několik let.

O tomto autě kolují zvěsti již od října roku 2015, kdy generální ředitel naznačil, že budoucí Model Y bude rodinným SUV. V srpnu 2017 pak prozradil, že vůz bude postaven na platformě Modelu 3. Od té doby ale nepřišly žádné další věrohodné informace, jež by alespoň naznačily probíhající práce.

Tesla Model Y už příští čtvrtek

Teprve v noci na pondělí 14. března Elon Musk na své oblíbené sociální síti Twitter nejprve stroze oznámil, že Model Y bude představen v L.A. Design Studio v Los Angeles 14. března. V dalším tweetu pak uvedl, že půjde o SUV, které bude o 10 % větší a dražší než Model 3.

Klepněte pro větší obrázek
Tesla Model Y: nové elektrické SUV se ukáže už příští týden

Přesná cena je však zatím obestřena tajemstvím. Model 3 začíná na 35 000 dolarech (asi 791 tisíc korun), ale může se vyšplhat na více než 60 000 dolarů (1,4 milionů korun), pokud si zákazník vybere baterii s dlouhým dojezdem, technologii Autopilot a další vychytávky.

Větší s menším dojezdem

Podle Muska nabídne novinka kratší dojezdovou vzdálenost než Model 3, což je dané jejími většími rozměry, hmotností a aerodynamickým odporem. Další podrobnosti a přesné technické specifikace si nechává až na oficiální prezentaci. Musk ale prozradil, že Model Y bude mít klasické otevírání dveří.

Nové auto se bude vyrábět v továrně v Nevadě, podle dřívějších zpráv Tesla plánuje vyrábět Model Y také v nově budované továrně v čínské Šanghaji. Zhruba 75 % dílů má sdílet s nejlevnějším modelem této automobilky. Musk slibuje zkušební jízdy, což pravděpodobně znamená, že firma již má vyrobeno několik předprodukčních prototypů.

Diskuze (2) Další článek: Týden Živě: Ohebné sklo, díry v procesorech a sebevražedný dron Kalašnikov

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,