Tesla vybaví solárními panely a bateriemi 50 tisíc domácností v Austrálii. Vznikne největší solární síť na světě

  • Decentralizovaná síť bude mít celkovou kapacitu 650 MWh
  • 50 tisíc domů vybaví Tesla panely a bateriemi Powerwall
  • Dokončená bude už za 4 roky

Jižní Austrálie se dlouhodobě potýká s výrazným zdražováním elektrické energie, které by nyní měla částečně vyřešit decentralizovaná síť solárních stanic a vhodný systém pro uchování elektrické energie. Jako poskytovatel byla vybrána právě Tesla, která na domy 50 tisíc domácností nainstaluje solární panely a vybaví je bateriemi Powerwall.

650 MWh v bateriích

Tesla na konci loňského roku dokončila instalaci největšího bateriového systému, rovněž v Austrálii. Jde o centralizované úložiště, které slouží především pro uchování energie z větrných elektráren v Jižní Austrálii. Jeho celková kapacita je 100 MWh a Tesla Elon Musk slíbil, že jej bude po sto dní provozovat zdarma. Aktuální projekt však bude mnohem větší, celková instalovaná kapacita bude 650 MWh.

Ta se bude skládat z 50 tisíc jednotek baterie Powerwall, kdy každá má kapacitu 13,5 kWh. Kontinuální dodávaný výkon jednotky je 5 kW a teoretickým maximem dokončené sítě tak bude 250 MW. To je asi polovina jednoho dukovanského bloku.

Dokončení za 4 roky

Velkou výhodou výstavby podobného systému je časová nenáročnost. Ta je ve srovnání s vybudováním běžné elektrárny s podobným výkonem minimální. Tesla společně s jihoaustralskou vládou plánuje dokončení už za čtyři roky. V roce 2022 by se tedy kapacita nově vybudované sítě měla dostat na slibovanou kapacitu 650 MWh a výkon 250 MW.

Instalace již začala – prvních 1 100 jednotek zamíří do nízkopříjmových domovů, které pro svoje klienty zprostředkovává organizace Housing Trust.

O financování celého projektu se rozdělí distributor energie, pro kterého následně bude standardním příjmem z prodeje energie a australská vláda. Ta na něj vyčlení z fondu pro obnovitelné zdroje 30 milionů australských dolarů. Další dva miliony dolarů potom zaplatí vláda Jižní Austrálie.

Nejrychlejší elektrárna

Minulý rok vybudované úložiště je oficiálně nazýváno jako Hornsdale Power Reserve a v lednu poprvé dokázalo demonstrovat největší výhody tohoto systému. Jednou z nich je rychlost, s jakou dokáže reagovat na nečekané výkyvy v elektrické síti. Během prosincového testování Tesla ukázala, že na maximální výkon 100 MW se dokáže dostat za 140 milisekund. Dokáže tak velmi rychle zareagovat nejen na běžné špičky v odběru, ale i na případný výpadek uhelné elektrárny.

Klepněte pro větší obrázek
Nabíjení (červeně) a dodávka (modře) energie. Černá čára ukazuje velkoobchodní cenu energie a tedy špičku v síti

A konečně to nejdůležitější je efektivita provozu. Graf ukazuje, jak jsou baterie nabíjeny (červeně) a naopak vybíjeny při dodávce do sítě (modře). Černá čára potom ukazuje aktuální velkoobchodní cenu za MWh. Za pouhé dva dny dokázal tenhle systém díky rychlé reakci na špičku vydělat podle webu RenewEconomy téměř dva miliony dolarů.

Diskuze (14) Další článek: Nejpoužívanější verzí Androidu se stal... Nugát. Rok a půl stará verze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,