Tesla začala pokrývat střechu Gigafactory solárními taškami

V lednu loňského roku Tesla oznámila, že chce provoz své Gigafactory – obří továrny na akumulátory – kompletně napájet solárními panely, které budou instalovány na střeše. A jak ukázaly satelitní snímky zveřejněné na blogu Building Tesla, práce už jsou v plném proudu.

Po jejich ukončení by měla vzniknout největší střešní farma na světě s výkonem 70 MW. Tento ambiciózní projekt však vyvolává i řadu otázek. Čtyři z těch nejzajímavějších vybral Futurism a rovnou se je pokusil zodpovědět.

Proč Tesle trvalo tak dlouho, než začala panely pokládat? Pravděpodobně kvůli tomu, že průběžně řeší celou řadu různých projektů, z nichž mnohé pro ni nepochybně měly větší prioritu. Ostatně, během roku 2017 podala cca 112 žádostí o stavební povolení. Mj. vybudovala meterologickou laboratoř a pec pro automatické spojování kovů.

Kdy bude vše hotovo? Dost možná mnohem dřív, než bychom si mohli myslet. Gigafactory 2 v newyorském Buffalu již několik měsíců intenzivně vyrábí solární panely. Je pravděpodobné, že některé z nich jsou určeny právě pro Gigafactory 1 – což by celý proces nepochybně urychlilo. Připomeňme, že zprovoznění obří australské baterie Muskovým lidem zabralo pouhých 100 dní.

Bude Tesla pro ukládání energie využívat vlastní powerpacky? Rozhodně by to dávalo smysl. Tesla běžně využívá vlastní akumulátory, solární střešní tašky atd., takže proč ne i powerpacky…

Kolik Tesla do Gigafactory 1 investovala? Podle BuildZoom náklady k únoru 2018 dosáhly částky cca 1,3 miliardy dolarů. Tato suma však rozhodně nebude konečná – zvlášť pokud Elon Musk nechá u továrny vyrazit podzemní tunel.

Foto: Building Tesla

Diskuze (10) Další článek: Český Loop.gl: Tak trošku Dropbox a e-mail v jednom nejen pro kreativce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,