Elon Musk | Tesla Motors | Autonomní vůz

Tesly dostanou funkci „přivolání“ – poslušně přijedou za svým majitelem

Generální ředitel Tesly Elon Musk publikoval ve čtvrtek na svém Twitteru informace o připravovaných funkcích elektromobilů této značky. Jednou novinek má být možnost přivolat si auto na místo, kde se právě nacházíte.

Tím ale chystané inovace zdaleka nekončí. Po vydání nového firmwaru budou vozy Tesla schopny následovat svého majitele podobně, jako pes. Další novinku Musk popsal slovy: „Také budete moci vzdáleně řídit ze svého telefonu jako velké auto na dálkové ovládání, pokud je v dohledu.“

Tesla sama zaparkuje i vyzvedne řidiče

Dojde tak k rozšíření schopnosti ovládat auto z mobilní aplikace, která dosud umožňovala jen méně náročné operace (jízda vpřed a vzad), využitelné například při zaparkování nebo vyjetí z úzkého parkovacího místa.

S novým softwarem zamíří Tesly k vyšším ambicím. Dokážou si samy najít místo, kde zaparkují a následně vyzvednout řidiče, který se třeba vrací z nákupů s ověšený taškami. Tesla propaguje tyto funkce na oficiální stránce Autopilota již více než dva roky, ačkoli reálně nebyly k dispozici.

Novinky na Twitteru Elona Muska
Novinky na Twitteru Elona Muska

Softwarová aktualizace s uvedenými funkcemi by měla být uvolněna v průběhu následujících šesti týdnů. Přibýt by měly také schopnosti předjíždět pomalejší automobily (přesněji auta, jedoucí pomaleji, než je v daném místě povoleno) či schopnost zařadit se v autonomním režimu do správného pruhu při nájezdu nebo opouštění dálnice.

Ještě je co vylepšovat

Tesly se tak posunou o další krůček dál a dost možná se v oblasti autonomního řízení dostanou na špičku. Vývoj tím ale zdaleka nekončí – ke skutečně zcela samostatně se pohybujícím vozům zbývá ještě poměrně dlouhá cesta.

Například v případě, že Tesla dojede na dálnici pomalejší vůz, zkontroluje situaci za sebou, zapne směrovku a přejede do rychlejšího pruhu. Do původního pruhu se však po dokončení předjíždění nevrátí. To je chování, které by přinejmenším v našem prostředí mohlo být považováno za porušení předpisů.

Diskuze (29) Další článek: Český projekt Chronotechna uspěl na Kickstarteru. Vyrobí nejčernější hodinky na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,