Testy | Notebooky | Acer

Test notebooku Acer Enduro N314: drsnější zacházení ho nerozhodí

  • Odolný ale nikoli opancéřovaný notebook
  • Lépe mu bude v terénu než na pracovním stole
  • Klasické konektory slaví návrat

Plusy

  • Odolnost proti stříkající vodě
  • Konektor RS232
  • Rozumná výdrž

Minusy

  • Jas displeje
  • Chybí otvory pro šroubky na RS232 konektoru
8/10
Hodnocení

Letošní příchod Aceru do kategorie odolných notebooků znamená zásadní rozšíření nabídky o další kategorii notebooků. Určitě nejde o tak masovou záležitost, ale zájemci o odolný notebook se rekrutují hlavně z firemního prostředí, kde jde především o spolehlivost a cena není tolik podstatná.

Notebook Acer Enduro N314

Core i5-10210U ● HD Graphics ● 16 GB DDR4 ● 14" FullHD IPS lesklý (jas 231 nits, dE 8,01) ● 512 GB SSD ● 2× USB 3.0, USB-C (pro monitor a nabíjení), HDMI, D-SUB, RS232, audio, čtečka SD, LAN ● 802.11ax 2×2, Bluetooth 5.0 ● 47,8 Wh ● 35,1 × 24,8 × 2,5 cm ● 1,95 kg

Cena: 30 790 Kč
EN314-51W-563C

Acer má s přitom odolnými notebooky už několikaleté zkušenosti. Prodával je totiž do škol jako odolné základní Chromebooky. Už tedy umí vyrobit odolný plastový notebook, který snese nějaké to drsnější zacházení včetně pádů, šlápnutí nebo polití tekutinou.

PB100640.JPGPB100636.JPGPB100634.JPG
Nebýt bočních záslepek, skoro byste řekli, že jde o normální notebook

Acer Enduro N314 vychází právě z těchto školních strojů. Plastová konstrukce s vyztuženými rohy a odolnými materiály vydrží i hrubší zacházení. Konektory kryjí plastové záslepky a klávesnice je odolná proti polití – tekutina proteče sběrným kanálkem přímo pod notebook.

Acer Enduro N3 přitom není ten nejodolnější stroj, tím je Acer Enduro N7 v kovovém těle s plastovými nárazníky a lepší ochranou proti vodě. Enduro N3 brání především vůči padajícím kapkám vody. Vydrží tedy v mírném dešti nebo přežije ranní rosu, ale do kaluže vám spadnout nesmí. Odtokové kanály na spodní straně vlhkost odvedou, ale dovnitř jimi pronikne voda bez zábran.

 

Odolný notebook nemusí být abnormálně tlustý a těžký

 

Především má Acer Enduro N314 stále blízko k obyčejnému notebooku. Není extra těžký, extra velký a hlavně ani extra drahý. Pokud chcete robustnější notebook pro terénní práci, ale nepotřebujete drahé pancéřové provedení, účel splní.

Sériový port stále žije

Použití v terénu podtrhuje i nabídka konektorů. Po mnoha letech tu máme nový notebook, který obsahuje analogový VGA (D-SUB) výstup na monitor a především sériový port RS232, stále využívaný pro komunikaci s různými měřícími zařízeními. Lze to pochopitelně řešit přes USB redukce, ty ale mohou mít problém se spolehlivostí nebo napájením. Standard RS232 se nebojí komunikovat přes napětí 12 V a to s obyčejným USB nedáte.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Další služba Googlu se odporoučí. Android Things se začnou vypínat už v lednu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,