Prototyp vesmírné lodi Starship vzlétl. Zkouška byla úspěšná, i když skončila výbuchem

Aktualizace 13. prosince

SpaceX zveřejnila povedené záběry, které nám poskytují detailní pohled na události předcházející výbuchu:

Video ukazuje, že dva motory Raptor se zběsile snažily pohromu odvrátit. Tři postranní trysky napomohly tomu, aby se prototyp SN8 dostal téměř do dokonale vzpřímené polohy, ale tvrdému přistání bohužel zabránit nedokázaly.

Aktualizace 11. prosince

Přidali jsme nové fotografie přímo od SpaceX:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Aktualizace 10. prosince

Elon Musk na svém Twitteru objasnil, že příčinou exploze byl nízký tlak v palivové nádrží:

Z jeho příspěvku plyne i to, že SpaceX získala všechna potřebná data. Její šéf tudíž nemá důvod k nespokojenosti. Ostatně, bezprostředně po výbuchu zveřejnil tento nadšený tweet:

Aktualizace 9. prosince

23:55 Raketa odstartovala a vystoupala do potřebné výšky. Při výstupu zvýšil napětí výpadek jednoho z motorů, ale možná šlo o cvičný záměr, v závěru stoupací fáze totiž vypnul i druhý ze tří motorů. Následně se obří raketa s průměrem devíti metrů a s délkou padesáti metrů překlopila do vodorovné pozice a započal volný pád s usměrňovaný křidélky. Po celou dobu byla raketa stabilní a let byl pod kontrolou. 

V galerii výše je fotozáznam průběhu zkoušky, níže je videozáznam komentovaného streamu

Problém nastal až při přistání. Raketa se před přistáním vzpřímila zpět do vertikální pozice a motory se opět zažehly. Brzdný účinek byl však slabý, nebo přistávací manévr přišel příliš pozdě – raketa se přiblížila k zemi příliš velkou rychlostí a následoval náraz doprovázený výbuchem zbytku paliva. 

Přesto byl let prototypu SN8 velmi úspěšný. Otestoval se start lodi de facto v plné velikosti a se třemi motory. Vyzkoušel se přechod do klesající fáze a ověřilo se, že je raketa při volném pádu stabilní. Šance, že by tato zkouška vyšla celá bez chyby byla odhadována na cca 25 %. Že nevyšlo i přistání tedy není žádná tragédie, to by byl vlastně jen bonus nad očekávání. SpaceX nyní získává spoustu nových dat a poznatků, přičemž nový prototyp SN9 má již téměř hotový. Brzy tedy může přijít další průlomová letová zkouška. 

23:45 Start!

23:00 Starship je znovu připraven ke startu a už běží odpočet. K zážehu by mělo dojít ve 23:40 našeho času. Zde už můžete sledovat videopřenos s českým komentářem:

12:00

Eric Berger ze serveru Ars Technica upozornil na to, že pokud se podaří vyřešit problém s motorem Raptor, ke startu by mohlo dojít dnes. Předpověď počasí je stejně optimistická jako včera.

„Dobrou zprávou je, že SpaceX má naplánovanou uzavírku silnice také na středu,“ uvedl mj. na Twitteru. Časové okno by se mělo otevřít opět v 15:00 našeho času, nicméně tento start má zatím status „To Be Confirmed“. O dalším vývoji situace vás budeme informovat.

Aktualizace 8. prosince

23:35 Bohužel, raketa neodstartovala. Startovní odpočet sice doběhl až do konce, ale k samotnému startu nedošlo - na poslední chvíli byl přerušen z důvodu výstrahy u jednoho ze tří motorů Raptor. Zatím nevíme, co konkrétně bylo za problém a kdy se pokus uskuteční znovu.

23:30 SpaceX začíná s předstartovními přípravami, spouští se živý přenos. Po několika odkladech by tedy měl prototyp cca za 10 minut odstartovat a vystoupat do výšky 12,5 km a poté přistát. 

Prostřednictvím Mall TV můžete sledovat živý přenos s českým komentářem:

22:25 V Boca Chica se stále čeká na start. Začátek přenosu byl posunut na 23:30 našeho času.

11:25 Testovací let SN 8, tedy prototypu kosmické lodi Starship, pravděpodobně proběhne dnes. Podle dostupných informací je vše připraveno a na serveru Space Launch Now má tento let momentálně stále status „Go for Launch“.


Aktualizace 4. prosince

Vše nasvědčovalo tomu, že dlouho očekávaný testovací let prototypu kosmické lodi Starship zvaného SN8 by mohl proběhnout tento týden. Dočasné omezení letu (temporary flight restriction, TFR) pro páteční pokus však bylo včera z neznámých důvodů staženo.

Let se tak nejspíš uskuteční nejdříve v pondělí 7 prosince – a to pouze do výšky 12,5 kilometrů. Připomeňme, že jde již o třetí snížení: nejprve se mluvilo o 18 kilometrech a poté o 15.

Důvod tohoto rozhodnutí je nejasný, ale podle serveru Teslarati by za ním mohly stát požadavky Federal Aviation Administration (FAA).

Je pochopitelně možné, že během nadcházejících hodin dojde k dalším změnám, o nichž se vás případně pokusíme informovat.


Aktualizace 26. listopadu

SpaceX v úterý večer počtvrté zažehla tři motory prototypu kosmické lodi Starship zvaného SN8. Test byl úspěšný, což znamená, že očekávaný zkušební let do výšky 15 kilometrů by mohl proběhnout již příští týden.

Elon Musk na svém Twitteru ve stručnosti popsal, co je hlavním cílem tohoto letu a co všechno se během něj odehraje:

Připomeňme, že finální Starship bude disponovat šesti motory Raptor: třemi pro použití v atmosféře a třemi pro použití ve vakuu.

Space již začala i se sestavováním prototypů boosteru Super Heavy, který jednoho dne vynese Starship na oběžnou dráhu. Ten bude sám o sobě vybaven zhruba 30 výše zmíněnými motory.


Původní zpráva z 6. listopadu

Očekávaný testovací let prototypu připravované kosmické lodStarship, známého pod zkratkou SN8, by mohl proběhnout už příští týden. Konkrétně 9. listopadu.

Právě na tento den si SpaceX podle dostupných informací „zarezervovala“ časové okno od 9:00 do 21:00. A to kvůli druhému zkušebnímu zážehu, po němž by měl následovat vlastní let.

Elon Musk na Twitteru původně tvrdil, že SN8 při něm dosáhne výšky cca 18 kilometru (60 000 stop). Později tento cíl však snížil na cca 15 kilometrů (50 000 stop).

Připomeňme, že první statický zážehový test tří motorů Raptor úspěšně proběhl 20. října.

Díky skupině nadšenců, kteří vytvořili následující video, máme určitou představu o tom, jak by let mohl probíhat. Jeho součástí s největší pravděpodobností bude i neobvyklý manévr zvaný „placák“ („belly-flop“):

Diskuze (186) Další článek: Nekupujte levná úložiště z pochybných zdrojů. Možná dostanete falešnou elektroniku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,