Tip-Tap: bezbateriový systém na kůži, se kterým lze bezdrátově ovládat třeba prezentaci

  • Vědci představili prototyp ovládací nositelnosti, která nepotřebuje baterii
  • Technologie funguje na bázi RFID
  • Na dálku lze posílat signál do počítače

Vědci z University of Waterloo vyvinuli nový typ nositelnosti pro ruku, která se soustředí na snímání jednoduchého ovládání pomocí palce a ukazováčku. Cílem je zjednodušit ovládání různých elektronických zařízení včetně počítače.

S nositelnostmi se v poslední době roztrhl pytel a to platí především v oblasti vývoje a výzkumu, kde vznikají neustále nové prototypy a nápady. Vznikají různé formy miniaturních elektronických systémů, které lze například i vytetovat přímo na kůži. Ve většině případů je ale zapotřebí napájení řešené pomocí alespoň nějaké malé baterie. V tomto případě se ale vše obejde bez ní.

Tip-Tap: jednoduše po vzoru RFID

Vědci systém Tip-Tap už na začátku vyvíjeli s cílem, aby byl co nejlevnější, ale zároveň poskytoval nějakou užitečnou schopnost. Tip-Tap využívá přirozeného prostoru posuvu palce na ukazováčku.

Nejdříve došlo k přesnému změření oblasti, která je při tomto stylu pohybu ještě pro člověka příjemná. Tato oblast byla rozdělena na tři části, které pak mají samostatný spojovač, který je reprezentovaný právě spojení bodu na palci a bodem na ukazováčku.

Ke spojení dvou vodivých vrstev se používá ověřená technologie RFID tagů. Jakmile dojde ke spojení, vzdálená anténa (zatím maximálně 4 metry), dokáže detekovat, jaké povrchy se spojily a tím pádem vybrat jednu konkrétní volbu a přiřadit ji v jakémkoli programu.

Na ruku i rukavici

Vzhledem k tomu, že na palci i prstu se vždy nachází tři kontakty, lze tímto způsobem celkem vytvořit 9 různých příkazů. Vědci měli připravené i testovací programy, pomocí kterých prověřovali samotnou ergonomii tohoto způsobu ovládání. Dle měření dosahovala přesnost i po velmi krátké době 86 %, přičemž osoby na Tip-Tap nekoukali a klikali poslepu.

Nezůstalo však pouze u obyčejně varianty v podobě „tetování“, ale vytvořeny byly i větší varianty pro ruku i rukavice, které mají integrované magnety, díky čemuž poskytují i různých druh zpětné odezvy.

Budeme takto ovládat budoucí zařízení?

Asi první, co vás napadne při otázce, jak takový systém ovládání použít, je třeba jednoduché ovládání prezentace. Tam ale stačí pouze dva či tři vstupy, v tomto případě lze kombinovat 9 vstupů.

Zajímavou možností použití tohoto typu ovládání, které by bylo součástí kůže, by byla pomalu se blížící rozšířená realita. Přeci jen AR brýle jsou značně oddělené od rukou a neustále na ně a jejich dotykovou plochu šahat je otrava.

S řešením typu Tip-Tap by to ale šlo mnohem pohodlněji třeba i s rukou v kapse, přičemž kombinace 9 vstupů už přináší velké možnosti třeba pro rychlé vkládání textu pomocí něčeho ve stylu T9 a kombinací písmen, jako tomu bylo u starých telefonů.

Rozhodně se jedná o zajímavou technologii, která je jednoduchá a levná, což jsou kritické vlastnosti pro to, aby se případně dostala na trh a uspěla. Jedinou nevýhodou je nutnost použití speciálních antén v daném externím zařízení, ale stále nejde o nic, co by nešlo vyřešit.

Váš názor Další článek: Konec jedné éry: Jony Ive finálně zmizel ze stránek Applu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,