Windows | Windows 10

To šlo rychle: Windows 10 S končí, přemění se ve speciální režim každé edice systému

Microsoft chtěl se speciálním systémem Windows 10 S konkurovat Chrome OS. Mělo jít o levnou edici na low-endová zařízení mířící třeba do škol. Hlavním a prakticky jediným omezením bylo spouštění aplikací, které šly získat a instalovat pouze z Windows Store. Jenže o Windows 10 S jako o samostatném systému již můžeme psát v minulém čase, Microsoft jej přetransformuje pouze v režim ostatních verzí systému.

Od nynějška tedy budou moci výrobci a distributoři prodávat počítače s obvyklou edicí (Windows 10 Home, Pro a Enterprise) přepnutou do S Mode. Na uživateli potom bude případná aktivace plného režimu bez jakéhokoliv omezení. V případě Windows 10 Home bude tento upgrade zdarma, nicméně u verze Pro se bude platit 49 dolarů. U nás tak můžeme počítat s nějakými dvanácti stovkami.

Microsoft se tímto tahem vydává na poměrně riskantní cestu. Bude zajímavé sledovat, jak se rozhodne tuhle změnu propagovat. A zároveň i to, jak k ní budou přistupovat samotní výrobci. Každopádně může jít o poměrně úspěšnou strategii, jak dostat více lidí do Windows Store. Podle aktuálních čísel Microsoftu totiž z aktuálního Windows 10 S přejde na neomezenou verzi 40 %. Pokud by se tenhle podíl radikálně nezměnil ani po výraznějším rozšíření strojů v S Mode, mohl by se obchod přeci jen o něco rozrůst.

Diskuze (30) Další článek: Rostoucí počet majitelů iPhonu X má problém s přijímáním hovorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,