Tohle kolo stojí 800 tisíc. Vyrobila ho česká Festka a vypadá, jako by bylo z porcelánu

Český výrobce kol Festka představil poslední ze svých speciálů. Karbonové kolo vytvořené na zakázku pro obchodníka s porcelánem z thajského Bangkoku Suratchaie Chenyavanijho vyjde podle pražské firmy na 800 tisíc korun. Kolo je unikátní mimo jiné ruční malbou ilustrátora Michala Bačáka s detaily tvořenými zlatem. Model s názvem Spectre Porcelain se chystal víc než rok.  

„Ilustrátor Michal Bačák na ultralehký karbonový rám kola obrazově zaznamenal životní cestu majitele kola v dekorativním duchu, který je umělcovým vlastním amalgámem portugalského Azulejo a tradiční anglické porcelánové školy Churchill Blue Willow. Ruční malbu kobaltovou modří doplňují detaily vytvořené čtyřiadvacetikarátovým zlatem,“ uvádí spoluzakladatel firmy Festka Michal Moureček. Na rámu je tak možné vidět třeba zákazníkovy koníčky, kterými jsou hra na flétnu, ale také právě cyklistika.

Z hlediska technického se jedná o špičkově vybavené silniční kolo, které je osazeno elektronickou sadou řazení Sram Red Etap AXS, karbonovými ráfky, karbonovými řidítky, sedlovkou i sedlem. Překvapí snad jen osazení čelisťovými brzdami, byť z nejvyšší sady. Dnes už se stávají i na silničních kolech standardem brzdy kotoučové, ale je fakt, že i mnozí profesionálové stále preferují čelisťovky. Jsou o něco lehčí a brzdná síla se s nimi přesněji dávkuje. 

V minulosti Festka vytvořila několik podobných výjimečných projektů. Například ve spolupráci s výrobcem kávových systémů Nespresso vyvinula funkční model z odpadových hliníkových kapslí.  

Firma se zaměřuje na karbonové rámy. Devadesát procent z nich putuje na export. Od vzniku v roce 2010 dodala Festka na trh téměř tisíc rámů. Letošní tržby očekává podnik na úrovni okolo 15 milionů korun.

Podívejte se jako unikátní kolo vznikalo:

Na článku spolupracovala redakce E15.cz

Diskuze (9) Další článek: SpaceX chystá příští rok až 38 startů Falconu 9. Létat bude hlavně s družicemi Starlink

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,