Intel | Procesory | Čipy

Továrny u Intelu nestíhají vyrábět, stejně jako konkurence. Procesory by mohly podražit

Výrobci čipů nestíhají vyrábět. Jeden z největších výrobců, tchajwanská společnost TSMC má velké problémy s výrobními kapacitami a její zákazníci mohou očekávat až několika měsíční čekání na své dodávky. Podobné problémy má nyní také Intel. V obou případech je hlavním důvodem přechod na nové výrobní technologie. 

Podobná situace se u Intelu objevila už na konci minulého roku, kdy to mělo za následek růst cen nedostatkových procesorů. Minulý rok byl hlavní důsledek nedostatku výrobních kapacit přechod výroby čip setů z 22nm na 14nm a čekání na rozběhnutí výroby na nejnovějším 10nm výrobním procesu.

Aktuální problém je ale způsoben tím, že Intel začíná pomalu přecházet na 10jádrové procesory do klasického desktopového segmentu trhu, což sebou nese navýšení plochy čipu a tím pádem i větší nároky na objem výroby. Těchto čipů se totiž na jeden křemíkový plát vejde méně a také se zhoršuje jejich výtěžnost. Tyto procesory by měly být uvedeny na trh z kraje příštího roku společně s novým socketem.

Zdroj: AnandTech

Diskuze (20) Další článek: Jak nakrmit milion lidí na Marsu? Hmyzem a rostlinami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,