Toyota poletí do vesmíru. Nové lunární vozidlo bude mít unikátní palivové články

Lunar Roving Vehicle, neboli průzkumné vesmírné vozidlo, nyní plánuje postavit japonská vesmírná agentura JAXA. Zakázku na vývoj a stavbu vesmírného společníka astronautům dostala automobilka Toyota. Na světě jsou už dokonce první grafické návrhy, které mi připomínají představu o vesmírném programu z 50. let.

Všimněte si designu přední masky převzatého z modelu Toyota Land Cruiser FJ. To aby na první pohled každý poznal, že se dívá na Toyotu. Vozidlo má využívat pokročilou technologii palivových článků, díky kterým dokáže ujet až 10 000 kilometrů, což by stačilo na objetí téměř celého Měsíce.

Bude to poprvé, co se na Měsíc podívá celý produkt zhotovený automobilkou, nebo společnostmi s nimi spjatými. Samozřejmě, pokud nepočítáte kola, která vyvinula pro původní lunar rover z 60. let společnost Goodyear.

Na délku má měřit šest metrů a na šířku pak 3,8 m. Prostor pro posádku má tvořit třináct krychlových metrů, což má bohatě dvou stačit dvou astronautům pro pohodlné bydlení. V případě nouze i čtyřem.

Japonsko již před dvěma lety prohlásilo, že chce kolem roku 2030 uskutečnit pilotovanou misi na měsíc. Zjevně tedy postupuje k naplnění tohoto cíle. Nakolik je ale tento plán realizovatelný a zda se Toyota bude skutečně někdy projíždět po Měsíci, to lze zatím jen těžko odhadovat.

Článek připravila redakce webu Autorevue.cz

Diskuze (8) Další článek: Nvidia ukončí podporu pro starší notebookové grafiky a pohřbila 3D Vision

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,