Trosky čínské rakety udělaly na odvrácené straně Měsíce dva krátery. NASA ukázala jejich fotografii

4. března tohoto roku narazil booster čínské rakety do měsíčního povrchu. Jedná se o relativně vzácný případ srážky pozemské techniky s přirozeným satelitem naší planety. Místo havárie nyní vyfotografovala sonda NASA Lunar Reconnaissance Orbiter – snímek odhaluje krátery vzniklé při nárazu.

Astronomové původně předpokládali, že umělé těleso směřující k povrchu Měsíce pochází z rakety Falcon 9 společnosti SpaceX Elona Muska. Další zkoumání však ukázalo, že jde o booster z rakety Long March 3C, jež se na svou pouť vydala v rámci mise Čchang-e 5-T1 v roce 2014. Přestože čínští představitelé popřeli, že by jim objekt patřil, důkazy o jeho složení naznačují, že se skutečně jedná o součást čínské rakety.

Pozemšťané vytvořili kráter na Měsíci

V únorovém rozhovoru pro časopis Inside Outer Space Bill Gray, tvůrce softwaru Project Pluto, který slouží ke sledování objektů sluneční soustavy, řekl: „V tuto chvíli opravdu neexistuje žádný dobrý důvod, proč si myslet, že objekt je něco jiného než trosky rakety Čchang-e 5-T1“ a každý, kdo „tvrdí opak, musí překonat docela velký kopec důkazů“.

Klepněte pro větší obrázek Místo dopadu části rakety poblíž kráteru Hertzsprung

Níže publikovaný snímek pořízený sondou Lunar Reconnaissance Orbiter byl třikrát zvětšen, aby bylo vidět místo dopadu části rakety poblíž kráteru Hertzsprung. Tento obrovský kráter se nachází na odvrácené straně Měsíce, a tudíž není pozorovatelný přímo ze Země.

Astrofyzik Jonathan McDowell z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics uvedl, že místo havárie je „poměrně blízko předpokládaného místa dopadu“. Pro ty, jež se zabývají měsíční kartografií, mělo předpovězené místo souřadnice 233,55E 5,18N, zatímco skutečné místo je na souřadnicích 234,49E 5,23N. „Newton opět vyhrál,“ zažertoval McDowell.

Jak vznikl dvojitý kráter?

Nečekaným překvapením je, že při nárazu vznikly dva krátery, které se spojily dohromady – západní o průměru 18 metrů a východní s průměrem 16 metrů. Tato neobvyklá konfigurace nebyla u předchozích dopadů raket na Měsíc zaznamenána (například u kráterů vytvořených při záměrném nárazu horních stupňů raket během misí Apollo).

Klepněte pro větší obrázek Místo dopadu části rakety

„Dvojitý kráter byl nečekaný a může naznačovat, že těleso rakety mělo na obou koncích velkou hmotnost,“ píše NASA. „Obvykle má vyhořelá raketa hmotnost soustředěnou na konci motoru; zbytek raketového stupně tvoří především prázdná palivová nádrž. Vzhledem k tomu, že původ raketového tělesa zůstává nejistý, může dvojí charakter kráteru naznačovat jeho identitu.“

Ačkoli samotný náraz Měsíc příliš nepoškodil a vědci jej nepovažovali za závažný problém, poukázal na rostoucí problém vesmírného odpadu. Když se na oběžné dráze kolem Země vznáší odpad, jako jsou staré nefunkční družice nebo vyřazené raketové stupně, ztěžuje to vysílání nových družic a ohrožuje to i lidi ve vesmíru – například na ISS, která musí často manévrovat, aby se vyhnula úlomkům.

Diskuze (2) Další článek: Hackujeme Gmail v Apps Scriptu: Jak na výplatní pásku v zašifrovaném PDF

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,