Trump pozval šéfa Applu do Bílého domu. Řešili daně, výrobu v USA a vyměnili si zkušenosti s Čínou

Šéf Applu Tima Cook navštívil spolu s dalšími významnými byznysmeny Bílý dům. Co bylo tématem? Komentátoři měli před schůzkou jasno, že půjde o obchodní válku USA s Čínou, kterou Trump koncem března rozpoutal sankcemi na vybrané čínské zboží.

Hodnota sankcí se odhaduje na 50 až 60 miliard dolarů a Trump je označil za reakci na krádeže duševního vlastnictví a technologií amerických firem, ke kterému v Číně dochází. Postiženo je takřka sto odvětví od hliníku a oceli přes boty po elektroniku.

Komentář k akci od šéfa Národního ekonomického koncilu Larryho Kudlowa a dal by se shrnout takto: Tim Cook se pozitivně vyjádřil o daňových škrtech a daňové reformě, které Trumpova administrativa připravuje. Prý jde o skvělé zprávy pro byznys a Apple hodlá v USA stavět továrny a kampusy, vytvoří prý řadu investičních příležitostí a pracovních míst.

Očekávaným tématem k řešení byl strašák v podobě reakce Číny na americké sankce. Ty odvetné čínské by totiž mohly Applu zakázat prodávat jeho produkty v Číně. Ale nic takového Kudlow nezmiňuje: „Tim Cook má bohaté zkušenosti s Čínou. Dal nám nějaká doporučení, která nám velmi pomůžou.“

Na veřejnost se nakonec nedostalo ani slovo o americko-čínské obchodní válce a bezprostředním nebezpečí pro Apple, ale hrozba stále visí ve vzduchu.

Diskuze (3) Další článek: Intel v roce 2020 uvede první generaci vlastních grafických karet, druhá generace už má konkurovat Nvidii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,