Google | Vyhledávače | Donald Trump

Trump zaútočil na Google – vyhledávač ho prý neukazuje v pozitivním světle

  • Trump tvrdí, že Google záměrně skrývá dobré zprávy o jeho vládě
  • Situaci bude dle jeho slov nutné vyřešit
  • Vyhledávací gigant se brání – výsledky řadí algoritmus

Americký prezident Donald Trump je velice aktivní na sociální síti Twitter, kde prostřednictvím svého oficiálního profilu publikuje každý den několik příspěvků. V úterý se opřel do vyhledávače Googlu, jak informuje The New York News a řada dalších významných médií.

Prezident Trump ve dvou ranních příspěvcích zaútočil na Google obviněním, že se snaží úmyslně potlačit konzervativní zpravodajství, podporující jeho administrativu. Vystupňoval tak své tažení proti internetovým médiím a velkým technologickým společnostem.

Trump tvrdí, že výsledky vyhledávání při zadání fráze „Trump News“ zobrazují pouze informace z médií šířících „fake news“. Poskytují tak prý negativní obraz o jeho práci a politice. Trumpovi například vadí, že se na předních místech objevují zprávy vůči němu kritické televizní stanice CNN, zatímco republikánská a konzervativní média jsou vyloučena.

96 % výsledků je prý z levicových médií

Americký prezident dále tvrdí, že 96 % výsledků, nalezených na zmíněnou frázi, pochází z levicových médií, což považuje za velmi nebezpečné. Není však jasné, odkud čelní představitel USA získal tento údaj, a nezdá se, že by odpovídal tomu, co se na stránce s výsledky v současnosti zobrazuje.

Je pravděpodobné, že Trump v tomto bodě vyšel z informace, kterou v sobotu zveřejnil internetový server PJ Media. Ten dospěl k závěru, že převážná většina výsledků Google týkajících se prezidenta pochází z levicových médií. Faktem však je, že veškeré informace z jiných médií než vůči Trumpovi loajálních Fox News, Wall Street Journal, Economist a DailyMail.com, byly v této zprávě označeny jako levicové.

O řazení rozhoduje tajný algoritmus

V rámci objektivity nutno podotknout, že výsledky vyhledávání Google jsou řazeny algoritmem, který bere v úvahu celou řadu faktorů, z nichž mnohé znají pouze vývojáři. Výsledky jsou také ovlivněny historií navštívených webů a historií vyhledávání, takže každý uživatel, včetně prezidenta, může na stejný dotaz získat jinou odpověď.

Google nikdy neprozrazuje, jak jeho algoritmus funguje, což činí především ve snaze zabránit pokusům webových stránek o ovlivnění hodnocení. V řazení výsledků zpráv vyhledávací gigant spoléhá na obrovské množství faktorů, zahrnujících například dlouhodobou reputaci a popularitu zpravodajských stránek.

Google neukazuje Trumpa v dobrém světle

„Google a ostatní potlačují hlasy konzervativců a skrývají informace a zprávy, které jsou dobré. Řídí to, co můžeme a nesmíme vidět. To je velmi vážná situace, kterou bude nutné vyřešit!" napsal Trump na Twitter.

Ranní tweety Donalda Trumpa
Ranní tweety Donalda Trumpa

Trumpa podpořil jeho ekonomický poradce Larry Kudlow, ředitel Národního hospodářského sdružení a dlouholetý obhájce deregulace. Když ho novináři v úterý požádali o odpověď na otázku, zda bude administrativa usilovat o větší regulaci Googlu, odpověděl: „Dáme vám vědět, podíváme se na to.“

Prezidentovy tweety přicházejí v okamžiku, kdy ve Spojených státech, ale i v jiných zemích, napříč politickým spektrem nestále posilují úvahy, že je nutné něco udělat, s neustále rostoucím vlivem internetových médií.

Snaha zasahovat do toho, jak by společnosti jako Google a Facebook měly prezentovat aktuální informace, by znamenala pozoruhodný odklon dosavadního směru federální vlády, která většinou k internetu zaujímala rozumný přístup.

Také v případě Trumpa se jedná o nečekaný posun, neboť poté, co vyhledávací gigant v červenci dostal od Evropské komise pokutu ve výši 5,1 miliardy dolarů za porušení antimonopolních pravidel, prezident uvedl, že Google je „jednou z našich nejdůležitějších společností“.

Google politika nezajímá, může za to algoritmus

Google na Trumpův výpad odpověděl oficiálním prohlášením, ve kterém se hájí tím, že jeho vyhledávač „nebyl použit pro stanovení politické agendy a výsledky neodrážejí žádnou politickou ideologii“.

„Každoročně provádíme stovky vylepšení našich algoritmů, abychom zajistili, že budou poskytovat kvalitní obsah, odpovídající dotazům uživatelů. Neustále pracujeme na vylepšování vyhledávání Google a nikdy neřadíme výsledky ve snaze o manipulaci s politickým nádechem.“ píše se v prohlášení.

Diskuze (48) Další článek: Twitter testoval funkci, která doporučí, koho přestat sledovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,