TSMC letos investuje dalších 28 miliard dolarů do vývoje a výroby čipů. 5 nm už tvoří 20 % tržeb

Společnost TSMC nabízí nejpokročilejší polovodičovou výrobu na světě a obsluhuje stále větší objem zákazníků. Tím pádem z jejích továren proudí obrovské a stále větší množství čipů. TSMC sice ostatním uteklo po stránce technologií i objemu, ale rozhodně se nezastaví ani tento rok.

Podle finanční zprávy za čtvrté čtvrtletí roku 2020 totiž TSMC tento rok plánuje investovat o polovinu více než minulý rok. Znamená to přitom nejen výzkum a vývoj, ale také stavby nových továren, případně jejich rozšíření a upgrady.

Dle odhadů se tak jedná o investice kolem 25 miliard dolarů až 28 miliard dolarů jen za letošní rok 2021, zatímco v roce 2020 to bylo „jen“ 17,2 miliardy dolarů. Poptávka po moderní výrobě u TSMC je totiž obzvláště vysoká - kromě obvyklého objemu mobilních čipů pro Apple, kterých bude více s čipy Apple M1 (M2 později tento rok) zase o několik milionů více, je totiž nutné vyrábět desítky miliony 7nm čipů pro všechny tři nové herní konzole (PlayStation 5, Xbox Series X/S). Když se k tomu přidá zvýšená poptávka po grafických kartách od Nvidie i AMD a také Zen 3 procesorech od AMD (Ryzen pro desktop i notebooky, serverové Epycy), bude mít TSMC co dělat.

Klepněte pro větší obrázek

Část trhu sice dokáže také pokrýt Samsung a například Nvidie si u něj nechává vyrábět čipy pro desktopové grafické karty GeForce RTX 3000, ale už v minulosti oznámila, že uvažuje i o možnosti využití 7nm výroby u TSMC, podobně jako to již používá pro serverové modely s architekturou Ampere.

Další spekulace navíc ukazují na to, že si možná právě u TSMC nechá některé čipy vyrábět i sám Intel, byť toto rozhodnutí bude spíše na bedrech nového šéfa Pata Gelsingera.

Pokud jde o samotné finanční výsledky, TSMC za poslední čtvrtletí roku 2020 utržilo 12,68 miliardy dolarů, což je meziročně růst o 22 %. Výroba pomocí 5nm technologie se již na tržbě podílela 20 %, 7nm technologie pak 29 % a 16nm technologie ještě dalších 13 %. Všechny starší technologie výroby (včetně 16nm waferů) společně zajistily 62 % příjmů.

Největším segmentem byly čipy pro chytré telefony (51 % obratu), následované výkonnými čipy (31 %), IoT (7 %) a dalšími.

Představení společnosti TSMC

Diskuze (8) Další článek: Bezdrátová sluchátka k počítači: Otestovali jsme 8 herních headsetů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,