Čipy | TSMC | Výroba

TSMC navyšuje ceny za výrobu pomocí pokročilejších technologií. Může to zvýšit i ceny hardwaru

TSMC je nejpokročilejším výrobcem křemíkových čipů a vzhledem k obrovské poptávce ze strany AMD (procesory, grafické čipy), Nvidie (grafické čipy Ampere), Applu (vlastní čipy Arm) a dalších, přistoupí stejně jako jiní výrobci ke zvýšení cen.

Dle informací Central News Agency totiž TSMC navíc standardně poskytovalo zákazníkům slevy dle různých parametrů kontraktu, to se však s rokem 2021 změní a slevy budou jen výjimečné a do 3 %. Zároveň se přitom zvýší ceny za nejmodernější 300mm wafery.

Ke zvýšení cen přistoupili i výrobci jako UMC a další, kteří pracují s menšími 200mm wafery a vyrábí zastaralejších technologií. Kromě TSMC, které tento rok už vyrábí i 5nm čipy, je z technologického pohledu pokročilá také výroba u Samsungu. Lze očekávat, že i Samsung se trhu přizpůsobí a ceny rovněž zvýší.

Zvýšení cen základních komponent jako jsou čipy bude mít nejspíše negativní dopad i na koncové ceny všech možných zařízení, které si lze představit a které vyžadují nejmodernější výrobní technologie, po kterých je zvýšená poptávka.

Představení společnosti TSMC

Diskuze (8) Další článek: Bitcoin prorazil 20 tisíc dolarů. Cena kryptoměny letí do rekordních výšin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,