Čipy | TSMC

TSMC vylepšuje 5nm a 7nm výrobní proces, slibuje vyšší výkon až o 7 %

Tchajwanský velkovýrobce čipů TSMC v tichosti vylepšil své aktuální výrobní procesy, o čemž firma informovala bez mediálního humbuku na letošním VLSI Symposiu v Japonsku. Jde o nové procesory označeny jako N5P a N7P. Ty jsou optimalizované primárně na vyšší výkon, který by měl poskočit při stejné velikosti čipu až o 7 %. Zároveň by ale měla klesnou i spotřeba čipu až o 10%.

Oba nové procesy se stále spoléhají na tradiční způsob výroby, není u nich použita EUV technologie. N7P by již měl být dostupný zákazníkům a jedná se více méně o druhou generaci stávajícího 7nm výrobního procesu, tedy něco podobného jako byl třeba 14nm+ u Intelu, který právě oním "+" označuje generaci daného procesu.

Ohledně pokročilejšího 5nm procesu označovaného jako N5P nás čeká další navýšení výkonu až o 7 % se snížením spotřeby až o 15 %. Ovšem první zákazníci si budou muset ještě počkat. Jeho nasazení do velkovýroby nastane nejdříve až počátkem roku 2020. Výhodou ale bude plná kompatibilita s návrhem čipu u aktuální výroby.

Zákazníci TSMC mají tedy velmi dobrý výhled na další roky, protože budou moci své aktuální čipy vyrábět stále kvalitnějším výrobním procesem, bez toho aby museli celý návrh čipu přizpůsobovat novému výrobnímu procesu, jak bývá obyčejně zvykem.

Zdroj: TomsHardware.com

Diskuze (8) Další článek: Airbus ukázal svůj koncept hybridního dopravního letadla – vypadá jako dravý pták

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,