Tutanchamon mohl být kulhající faraón s holí. Nebo také zdatný vojevůdce

  • Od chvíle, kdy Howard Carter nahlédl do nitra Tutanchamonovy hrobky uplyne 26. listopadu rovná stovka let
  • Kolem mladého faraóna ale stále není jasno
  • Nejnověji vědci zpochybňují jeho obraz jako tělesně postiženého mladíka a líčí ho jako zdatného vojevůdce

Čtyřiadvacátého listopadu 1922 odkryli dělníci v egyptském Údolí králů zazděný vstup s pečetí nesoucí otisk koše, posvátného skaraba a slunečního disku. Tyto symboly se užívaly ke zpodobnění jména faraona Tutanchamona. Vedoucí vykopávek americký archeolog Howard Carter si byl jistý, že je na dobré stopě ke kolosálnímu objevu.

Dělníci rozebrali zeď z hrubých kamenů a pokračovali v odklízení kamení z chodby, která se jim otevřela. O dva dny později odkryli další kamennou zeď. Howard Carter v přítomnosti svého sponzora lorda Carnavona a jeho dcery odstranil kameny v horním rohu zdi a ve světle svíčky nahlédl dovnitř.

„Dřív, než jsem stačil cokoli zahlédnout, plamen svíčky zablikal v proudu horkého vzduchu, který se vyvalil ven. Ale jakmile si oči zvykly na blikotání světla, vystoupilo přede mnou nitro komory s podivnou a nádhernou směsí mimořádných a nádherných předmětů,“ zapsal si Howard Carter o tomto okamžiku do deníku.

„Je  to nádherné!“

Carter se nejdřív domníval že se dívá na malovanou zeď. Teprve po chvíli si uvědomil, že má před sebou skutečné předměty.  Lord Carnavon nevydržel a zeptal se: „Vidíte tam něco?“

Podle Carterova deníku archeolog odpověděl: „Ano, a je to nádherné.“

Od těchto památných chvil, které mnozí považují za přelom v archeologii, uběhne plné století. Carterovi trvalo déle než rok, než se dostal do vlastní pohřební komory. Vstoupil do ní až 12. února 1924. To už byl lord Carnavon po smrti.

Zemřel na otravu krve poté, co se mu zanítila ranka, když si při holení seřízl komáří štípanec. To byl počátek legendy o prokletí Tutanchamonovy hrobky. Ani s odstupem století ale není o tajemství kolem Tutanchamona nouze.

Titulní foto: EditorfromMars, CC BY-SA 4.0

Váš názor Další článek: Navenek drobek, uvnitř bestie. Intel NUC 13 Extreme pojme nejrychlejší procesor i velkou grafiku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,