5G | Týden mobilně | Smartphone

Týden mobilně 538: O spuštění 5G v ČR, levnějších 5G mobilech a nečekaném konci špičkového telefonu

O2 ve středu oznámilo spuštění první české veřejně přístupné 5G sítě, od července poběží v Praze a v Kolíně. Už bylo na čase, nabídka 5G telefonů se pomalu rozšiřuje. Jen tento týden jsme se dočkali zahájení prodejů 5G telefonů LG Velvet nebo překvapivý návrat HTC v podobě modelu U20. Qualcomm představil nový Snapdragon 690, který podporu 5G přinese i do střední třídy.

Na druhou stranu se nabídka 5G telefonů v Česku sníží o dva špičkové modely. Xiaomi totiž v tuzemsku nečekaně ukončuje prodej vlajkových telefonů Mi 10 a Mi10 Pro. Důvodem bude pravděpodobně nízká poptávka. Jako kompenzaci však Xiaomi do ČR přináší cenově dostupnou 30 000mAh powerbanku. Spolu s O2 nám v týdnu udělali radost také ostatní operátoři, kteří zrušili absurdní poplatek za vrácení nespotřebovaného kreditu u předplacených karet.

O čem byla dneska řeč:

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (2) Další článek: Nový výzkum: V naší Galaxii může být až 36 inteligentních mimozemských civilizací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,