Typ krevní skupiny může výrazně ovlivnit naše šance na přežití těžkého zranění

Krevní typ by mohl představovat jeden z významných faktorů, které rozhodují o životě a smrti těžce zraněného člověka. Naznačuje to nový výzkum provedený japonskými odborníky.

„Ztráta krve je hlavní příčinou úmrtí pacientů s těžkým traumatem, ale studie vztahů mezi různými krevními skupinami a rizikem traumatické smrti jsou vzácné,“ vysvětlil Wataru Takayama z Tokyo Medical and Dental University Hospital. „Chtěli jsme otestovat hypotézu, že přežití traumatu je ovlivněno rozdíly v krevních skupinách.“

Za tímto účelem Takayama a jeho spolupracovníci shromáždili záznamy o 901 pacientech s těžkým úrazem, kteří v letech 2013 až 2016 skončili na jednom ze dvou japonských středisek lékařské pohotovostní služby. „Těžký úraz“ v tomto případě odpovídá Injury Severity Score (klasifikace závažnosti poranění) 15 a více – což znamená, že důsledkem může být dlouhodobá invalidita či smrt.

Z výsledků plyne, že míra úmrtnosti jedinců s krevním typem 0 (32 % všech pacientů) činila 28 %, což je téměř třikrát víc, než kolik činila mortalita ostatních osob s odlišnými krevními typy (jen 11 %). To je docela silný kontrast – ale co ho způsobuje?

Vědci se domnívají, že příčinou může být nižší hladina jistého glykoproteinu, který se účastní druhé části hemostatického procesu, tedy tvorby destiček. „Některé studie uvádějí, že pacienti s krevní skupinou 0 mají o 25-30 % nižší hladiny plazmatického von Willebrandova faktoru (vWF) než pacienti s jinými skupinami, což zvyšuje riziko hemoragie,“ uvedli.

Je-li tato hypotéza správná, nedostatek vWF by mohl převážit výhody krevního typu 0: že právě tato skupina je celosvětově nejčastější a rovněž nejvhodnější pro pohotovostní transfúzi. To ovšem ukáže až další bádání.

Foto: Nellis.af.mil

Diskuze (6) Další článek: Co když nefunguje internet?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,