Ukrajina vyvíjí nadzvukovou střelu Bliskavka. Protivzdušná obrana na ni prý nestačí

  • Ukrajina vyvíjí nadzvukovou střelu s plochou dráhou letu
  • Tzv. Bliskavky by měly nést vysoce explozivní a protipancéřové bojové hlavice
  • Podle všeho je bude velmi obtížné sestřelit

V poslední době se zvyšuje napětí v oblasti Černého a Azovského moře, kde se Ukrajina cítí být stále více ohrožena. Součástí odpovědi Ukrajiny na toto napětí je i vývoj protilodní a protizemní střely „Bliskavka“, kterou podle všeho bude velmi obtížné sestřelit stávajícími prostředky protivzdušné obrany. Tato střela se odpaluje z letounů a mohla by být s úspěchem použita proti ruské Černomořské flotile.

Nadzvukovou střelu s plochou dráhou letu „Bliskavka“ vyvíjí ukrajinská společnost Yuzhnoye. Je navržena tak, aby ji bez větších úprav mohly nést letouny ukrajinské armády Su-27 Flanker a Su-24M Fencer. Střely Bliskavka by měly nést vysoce explozivní a protipancéřové bojové hlavice.

Náporový pohon?

Technické parametry vyvíjené střely zatím nejsou úplně jasné. Některé informace hovoří o tom, že „Bliskavka“ může dosáhnout rychlosti Mach 2. Na samotné střele jsou ale přitom patrné otvory pro vstup vzduchu, které naznačují, že „Bliskavka“ má náporový pohon (ramjet).

To je pokročilý pohon pro rakety nových generací, s nímž je možné dosahovat rychlosti kolem Mach 3 až Mach 6. To je v souladu s dalšími zdroji, které uvádějí, že tato raketa dosahuje rychlostí přes Mach 3,5.

Lze takovou raketu sestřelit? Regionální geopolitický protivník Ukrajiny, tedy Rusko, spoléhá především na protivzdušné systémy S-400 Triumf. Tento zbraňový systém teoreticky dokáže sestřelit cíle až do rychlosti Mach 15. V praxi to ale bude mít s raketami „Bliskavka“ velmi obtížné. Tyto střely letí ve velmi malé výšce, jen pár desítek metrů, ve které se do značné míry vyhýbají radarům.

Systém S-400 je může detekovat tak ve vzdálenosti kolem 40 kilometrů. Tím pádem má na zaměření a sestřelení rakety „Bliskavka“ zhruba 30 sekund. To sice není vyloženě nemožné, ale ve skutečnosti by to bylo nesmírně náročné a naděje na úspěch by byla nevelká.

Vojenští odborníci odhadují, že jedna baterie raket S-400 ubrání proti klasickým raketám a letounům asi 160 kilometrů fronty. Pokud by Rusko chtělo ve stejné míře bránit frontu proti raketám „Bliskavka“, tak by potřebovalo namísto jedné baterie čtyři baterie systému S-400.

Vzhledem k ceně kolem 500 milionů dolarů za jednu baterii systému S-400 Triumf, to představuje značné navýšení nákladů Ruska na obranu proti raketovému úderu Ukrajiny. Tím pádem rakety „Bliskavka“ podstatně zvyšují sílu Ukrajiny a její schopnost odradit Rusko od případného vojenského útoku.

Úvodní foto na titulní stránce je jen ilustrační. 

Diskuze (13) Další článek: HP odmítlo nabídku Xeroxu, který ho chtěl pohltit. Nestačilo ani 33,5 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,