Ukrajinský dron Raybird 3 úspěšně autonomně vzlétl z jedoucího automobilu

  • Společnost Skyeton úspěšně otestovala nový systém pro vypouštění dronů z automobilů
  • Taktický dron Raybird 3 plně autonomně vzlétl z jedoucího vozidla
  • Tyto drony jsou ve své třídě malé a lehké

Ukrajina v poslední době předvádí celou řadu zajímavých technologií v oblasti bojových dronů. Ukrajinská společnost Skyeton nedávno oznámila, že úspěšně otestovala nový systém pro vypouštění dronů z automobilů.

Dokázali vypustit taktický dron Raybird 3, který plně autonomně vzlétl z jedoucího automobilu. Podle informací Skyetonu je tento systém navržený především pro lety v oblastech o nadmořské výšce 100 metrů a vyšších.

Testy vypouštění dronů z pohyblivé platformy, jakou může být automobil, otevírají cestu pro využití dronů v oblastech a v situacích, kdy nejsou k dispozici standardní letiště či speciální masivní katapulty pro vypouštění dronů.

Ukazuje se, že s novým systémem Skyetonu mohou být drony jako je Raybird 3 vypouštěny prakticky kdekoliv, kde je k dispozici kus silnice nebo podobné plochy.

Možností uplatnění je mnoho

Drony Raybird 3 představují skupinu malých autonomních dronů, které se mohou uplatnit na rozmanitých misích s dalekým dosahem, mohou být využity v rámci sítí vojenských zařízení typu ISTAR a mohou se uplatnit také v civilních aplikacích.

Podle šéfa společnosti Skyeton Alex Stepury se jejich dronový systém Raybird 3 s velkou výdrží při letu hodí především k průzkumu a patrolám na rozsáhlých územích, o rozloze v tisících kilometrů čtverečních.

Jak uvádí Stepura, jejich drony Raybird 3 jsou ve své třídě malé a lehké. Hmotnost dronu za letu je podle Stepury vždy nižší než 25 kilogramů. Vzhledem k tomu jsou drony Raybird 3 nejlehčí, ve srovnání s přímými konkurenty, jako jsou dronové systémy INSITU, UAV factory, Bluebird nebo Tekever).

Platí to i pro celý dronový systém. Komplet Raybird 3, který zahrnuje 3 drony, katapult, dvě stanice pro operátory, antény a další nezbytné vybavení, váží méně než 200 kilogramů. Naproti tomu, kupříkladu systém INSITU izraelské společnosti Elbit Systems s katapultem váží cca 2 tuny.

Společnost Skyeton zdůrazňuje, že unikátní mobilita jejich systému umožňuje pohotový transport pomocí automobilů a v případě potřeby vypuštění dronu během pár minut. Dronový systém má modulární design, díky čemuž ho je možné snadno přizpůsobit potřebám konkrétní mise, od průzkumu až po elektronický boj.

Diskuze (1) Další článek: Přichází Deezer HiFi Family. Hudbu v plné kvalitě si užije až šest členů domácnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,