Ukrajinští vojáci objevili pozůstatky smrtící ruské protiletecké střely. Vympel R-37 je opravdovým unikátem

  • Ukrajinští vojáci nedávno narazili na trosky velmi specifické protiletecké střely Vympel R-37
  • Jde o hypersonickou střelu typu vzduch-vzduch s velmi dalekým dosahem
  • Byla vyvinuta speciálně proti tankovacím letounům a letounům pro včasné varování a velení

Spektrum zbraňových systémů, které nasazují ruské invazní jednotky i ukrajinští obránci na Ukrajině je velmi široké. Občas se mezi nimi objeví i velmi unikátní záležitosti, o nichž je k mání jen málo informací.

Ukrajinští vojáci nedávno narazili na trosky velmi specifické protiletecké střely Vympel R-37 (v kódu NATO AA-13 "Axehead"). Jde o hypersonickou střelu typu vzduch-vzduch s velmi dalekým dosahem, která byla vyvinuta speciálně proti tankovacím letounům a letounům pro včasné varování a velení, jako je například systém AWACS.

Tato střela o délce 4,2 m, průměru 38 cm a hmotnosti 600 kg nese vysoce explozivní bojovou hlavice o váze 60 kg. Létá rychlostí Mach 5 až Mach 6, k čemuž ji slouží raketový motor na pevné palivo. Dosah této střely je 150 km pro přímý útok a až úctyhodných 398 kilometrů při klouzavém letu.

Raketu Vympel R-37 může nést modernizovaný letoun MiG-31BM, dále pak letouny Su-35S a Su-57. Vzhledem k doletu střely je útočící letoun prakticky v bezpečí před rychlou reakcí protivníka.

Střela může zasáhnout cíl ve výšce 15 až 25 000 metrů. Navádění na cíl probíhá prostřednictvím systému Agat 9B-1388. Střela je nejprve naváděna inerciálně s rádiovými korekcemi a těsně před cílem zapíná aktivní radar.

Jedna z největších hrozeb pro ukrajinské letectvo

Ačkoliv Ukrajina nemá k dispozici letouny, pro které byla střela R-37 navržena, právě tato raketa je v současné době jednou z největších hrozeb pro ukrajinské letectvo.

Podle expertů je hrozbou především extrémní rychlost této střely, její velmi daleký dosah a v neposlední řadě systém pro vyhledávání cílů, který zvládá zaměřit i velmi nízko letící cíle. Takové střele je velmi obtížní uniknout.

Ruské jednotky během invaze vypálily již několik střel R-37, převážně ve variantě R-37M s vylepšeným pohonem, která může doletět až zmíněných 398 kilometrů. Právě tyto střely zřejmě sestřelily nejvíce z doposud zničených ukrajinských bojových letounů.

Ukrajinské letectvo přitom nemá k dispozici rovnocenné střely vzduch-vzduch, které by mohlo použít proti ruským letounům. Ukrajinští piloti musejí spoléhat na starší typy raket ruské provenience, které jsou mnohem pomalejší a mají výrazně kratší dolet. Střelu R-37M, která byla nalezena na Ukrajině 13. února, dostala k dispozici britská tajná služba kvůli důkladné analýze.

Diskuze (34) Další článek: Hitlerova Myška. Pohnutý příběh Mause, největšího tanku všech dob

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,